– Frogn bommer når de kutter mattilbudet ved Ullerud helsebygg

KRITISK: - Hva pokker menes med at man skal kutte ut fancy oster, sier leder i kost- og ernæringsforbundet Arnt Steffensen. FOTO: Privat

KRITISK: - Hva pokker menes med at man skal kutte ut fancy oster, sier leder i kost- og ernæringsforbundet Arnt Steffensen. FOTO: Privat

Det skal kuttes i mattilbudet ved Ullerud helsebygg i Drøbak. Dette reagerer leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta, Arnt Steffensen, kraftig på.

DEL

– Eldre klager sjelden, heller ikke når mattilbudet deres reduseres. Men jeg tror det blir verre med neste generasjon, «sekstiåtterne», sier Steffensen, som har lest Amtas artikkel om kuttene i mattilbudet ved helsebygget i Drøbak.

Overskridelser førte til kuttene

Ullerud helsebygg ble åpnet i fjor høst, og nytt der var at det ble bygget 13 såkalte småkjøkken til de forskjellige avdelingene. Dette er blant annet med på å forklare hvorfor man så langt ligger an til en overskridelse i matbudsjettet på nærmere en halv million kroner.

For å bøte på skaden har ledelsen innført flere kutt i mattilbudet. I kuttlista Amta tidligere har presentert ligger inne at varme lunsjer skal fjernes. Kaker på ukedagene skal bort, det samme med fancy oster. Flere andre kutt er også bestemt innført for å rette opp i økonomien.

– Oppsiktsvekkende av enhetslederen

De mange kuttene i mattilbudet har altså fått leder i Kost- og ernæringsforbundet, Arnt Steffensen, til å reagere. Steffensen forteller at noe av det hans forbund er mest opptatt av er matomsorg for eldre.

– Når jeg leser Amta-saken om kutt i mattilbudet ved Ullerud helsebygg virker ikke dette helt gjennomtenkt, sier Steffensen, som fortsetter:

– Jeg har forståelse for at ledelsen har et budsjett å forholde seg til. Jeg kan også forstå at hvis man har 13 småkjøkken å drifte så må man tenke organisering og stordrift. Det er fornuftig, og ingen ting å kritisere. Det som ikke er fornuftig er å kutte i mattilbudet. Mattilbudet på en institusjon er som regel en liten post i den store sammenhengen. Jeg ser at enhetsleder Ane Nordskar forsikrer at kvaliteten på maten skal opprettholdes. Det skulle nå bare mangle, og det er oppsiktsvekkende at hun ser det som nødvendig å presisere dette, sier Steffensen.

Her er kuttene som kommer 1. september 

– Dette handler mye om måltidsglede

Arnt Steffensen forteller videre at måltidene på en institusjon handler om mye mer enn bare næringsstoffer og kalorier for å unngå underernæring.

– Det handler også om måltidsglede, og ikke minst det å se fram til et godt måltid. Det er viktig å kjenne matlukten fra kjøkkenet, glede seg til en favorittrett, til en liten dessert, et lite kakestykke til kaffen. Sitte sammen rundt et pent dekket bord. Når Ullerud helsebygg nå dropper mye av det som gir måltidsglede, så vitner det om at kommunen bør ta en ekstra titt på regjeringens eldrereform «Leve hele livet» der måltidene står sentralt, sier Steffensen.

Arnt Steffensen mener at når Ullerud helsebygg fjerner varm lunsj, kaker på hverdager eller erstatter desserten med et eple, så vitner det om manglende bevissthet om hva et måltid handler om.

– Jeg er for så vidt enig med enhetsleder Nordskar i at dette ikke er drastiske kutt, for det er ingen så dør av dette. Men det gir noen viktige signaler. Jeg vil ikke påstå at Ullerud helsebygg ser på måltidet som en «foringsarena», men de har tatt et steg i den retningen.

Kraftsalve fra en gammel kokk

Arnt Steffensen oppfordrer Ullerud helsebygg til å se på kuttforslagene en gang til.

– Det er en lang rekke ting man kan spare på i en kommune. Maten til de eldre bør ikke være i den kategorien, hevder Steffensen, som avslutningsvis fyrer av denne kraftsalven fra en gammel kokk.

– Fancy oster skal kuttes ut. Hva pokker menes med fancy oster? Alt annet enn nøkkelost og brunost? Enhetslederen ved Ullerud helsebygg sier at ingen av de eldre klager. Det stemmer sikkert. Mer her skal vi huske at dette er en generasjon som ikke har tradisjon for å klage på maten. De vokste opp rundt andre verdenskrig. De har opplevd trangere tider med matmangel og rasjonering. Det sitter i ryggraden deres å være takknemlige for det de får, og de ønsker ikke alltid på stille krav. Tror det blir verre med den neste generasjonen, sekstiåtterne, avslutter Arnt Steffensen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags