Ida Marie og Ask har bygd hus i Badehusgata i Drøbak. Uten byggetillatelse.

En rusletur i den idylliske gata i Drøbak gjør at vi raskt oppdager huset til åtte år gamle Ida Marie Tenden Skjønhaug og kameraten Ask Eide (7).

– Vi har fått mye skryt for huset vårt, sier Ida Marie og Ask.

Les også: Dominerende mur i vernesonen

Ingen "byggetillatelse"

Amta treffer ungene i Badehusgata. De prater villig vekk om byggeprosjektet som har reist seg i den hellige vernesonen i Drøbak.

– Vi fant en liten fjellknaus like ved der moren og faren til Ida Marie bor. Vi bestemte oss for å sette opp et lite julehus, sier munnrappe Ask.

Med hjelp fra foreldre har de to driftige barna i dag fått bygget et lite hus som sklir fint inn i miljøet i Badehusgata.

– Vi har i hvert fall fått mange hyggelige kommentarer. Vi har satt opp ei postkasse utenfor huset, og der dumper det stadig ned brev. Med forskjellige, og ikke minst spennende innhold, sier Ida Marie Tenden.

– Kan dere fortelle litt om hva som står i brevene?

– Ja, blant annet har vi fått brev og hentelapper fra julenissen i Drøbak. I brevene sto det at vi kunne hente pakker både på posten og i akvariet. Det har vi gjort, og i pakkene lå det blant annet lys vi kunne bruke i hytta vår. Lys som går på batteri, forteller Ida Marie Tenden Skjønhaug.

 

– Ta også med at vi har fått julepynt og playmais fra nissen, sier sju år gamle Ask.

Funnet drivved

Hvordan Ask og Ida Marie har klart å skaffe materialer til hytta si, er et prosjekt for seg selv. Barna har over tid hentet drivved i sjøkanten. Døra er kommet fra Evas tekstil. Vinduet kommer fra trelasten.

Mammaen til Ida Marie, Grethe Tenden, forteller at Ida Marie og Ask også har fått gamle materialer fra bygget som huset Landbruksmuseet på Ås. Det som i dag er Vitenparken.

Les også: Planla ny verneplan i flere år, men rakk ikke å levere i tide

Nye prosjekter

Mens Ida Marie og Ask bruker tid på huset sitt, får de mange hyggelige kommentarer fra forbipasserende.

– Vi er ikke helt ferdig med huset, men regner med å få det innflytningsklart før jul, sier Ask.

– Skal dere sove i huset?

– Litt usikker. Da må vi isolere det først sånn at vi ikke fryser på vinteren.

– Vi hører dere også går med tanker om nye prosjekter Kan dere røpe litt?

– Ja, vi har tenkt å bygge en tråbåt som vi kan sette på vannet. Da trenger vi masse isopor. Vi tenker å bruke båten til å fiske fisk. Går det som vi vil er meningen selge fisken, sier Ida Marie og Ask.