Tror flere katter har blitt forgiftet – ber katteeiere holde kattene inne

Sofie Mellegård fra Sommerkatten forteller at to katter har blitt avlivet denne helgen. Begge har vist tegn til å være forgiftet. Hun ber katteeiere i området Belsjø terrasse og golfbanen om å holde kattene inne.

Sofie Mellegård fra Sommerkatten forteller at to katter har blitt avlivet denne helgen. Begge har vist tegn til å være forgiftet. Hun ber katteeiere i området Belsjø terrasse og golfbanen om å holde kattene inne. Foto:

– Jeg synes kanskje det er drastisk å gå til lokalavisa og så be katteeiere om å holde dyra inne. Men nå har to katter død, sier Jeanette Heiberg i Dyrebeskyttelsen til Amta søndag kveld.

DEL

Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus er nå satt på saken. De kommer til å kontakte politiet, de kommer til å obdusere kattene og de går ut med en sterk advarsel til katteiere i området mellom og rundt Belsjø terrasse og golfbanen i Drøbak.

Det er der begge kattene er funnet med symptomer som kan tyde på forgiftning denne helgen. Begge kattene var i live da de ble funnet, men ble senere avlivet hos veterinær. Ifølge Dyrebeskyttelsen er det snakk om en tredje katt som har blitt syk, men den ser ut til å klare seg.

– Begge kattene som er avlivet ble funnet oppe ved Belsjø terrasse. Den ene katten som ble syk kom hjem med en halvspist mus. Det er tatt vare på denne, sier Heiberg, som sier at de leter etter flere svar og håper å finne noen raskt.

– Sannsynligheten for at det er gift er veldig stor. Vi har dog ikke noe grunnlag for å gå ut og si at det er noen som ønsker å være slem mot kattene. Det kan være gift som er lagt ut for å ta rotter og mus i et område, påpeker Heiberg.

Dette er teksten Sofie Mellgård har lagt ut søndag ettermiddag. Her advarer hun andre katteeiere - etter at to katter har blitt avlivet denne helgen. Begge kattene har hatt symptomer som tyder på at de har vært forgiftet.

Dette er teksten Sofie Mellgård har lagt ut søndag ettermiddag. Her advarer hun andre katteeiere - etter at to katter har blitt avlivet denne helgen. Begge kattene har hatt symptomer som tyder på at de har vært forgiftet. Foto:

Går ut og advarer

Dyrebeskyttelsen, med flere, har nå gått ut og advart katteeiere i dette området. Det er også lagt ut advarsler på store Facebook-grupper denne helgen. Heiberg sier at det er viktig at man reagerer raskt hvis man får hjem en katt som ikke oppfører seg normalt.

– Hvis man ser at katten ikke oppfører seg normalt, så må man fort ta kontakt med veterinær. Da er det viktig at man kommer til behandling så fort som mulig, understreker hun.

Sofie Mellegård er leder for Sommerkatten. Hun er på juleferie i Sverige, men sier at hun har blitt godt informert av andre. Søndag kveld er også hun klar på at katteeiere ikke bør slippe ut kattene før man har funnet ut mer om saken. Mellegård har også lagt ut et stort innlegg på sin Facebookside og gruppen Drøbaksvenner.

– Nå er to katter med samme symptom avlivet. De har vist tegn til at de er forgiftet. Det kan være rottegift, men vi er ikke sikre. Begge kattene har hatt skjelvinger og vært slappe, sier Mellegård.

Hun skriver på Facebook at disse katteierne bør være ekstra forsiktige i disse dager.

- Vi ber alle katteiere som bor i Drøbak i nærheten av golfbanen, bensinstasjon og nærområdet rundt, om å holde sine katter inne til videre. Ingen vet årsaken til at disse to kattene ble syke enda. Oppdatering følger når vi vet mer. Flere personer i Dyrebeskyttelsen og Sommerkatten jobber nå med å finne ut årsaken.

Frykter flere syke katter

Sofie Mellegård sier at flere har vært i det nevnte området og sjekket nærmere. Hun nevner en sterk kloakklukt ved golfbanen, men vet ikke om det har noe med saken å gjøre. Lederen til Sommerkatten er klar på at de kommer til å sjekke området nærmere fremover også.

– Det kan selvsagt være en oversvømmelse, og det kan være noen som har lagt ut gift, sier hun og sier at det går svært fort fra en katt blir forgiftet til den eventuelt dør av rottegiften.

– Det tar mellom en og fire timer, fra de første symptomene. Dette er selvfølgelig individuelt fra dyr til dyr. Det er derfor kjempeviktig at man kommer raskt til behandling.

Dyrebeskyttelsen er nå redd for at flere katter skal bli rammet i området Belsjø terrasse og golfbanen.

– Sjansen for at dette skjer igjen ser vi på som stor. Katter løper jo fritt.

Dyrebeskyttelsen advarer mot gift

Denne teksten ble lagt ut 19. desember av Evidensia Vestfold Dyrehospital. Dyrebeskyttelsen frykter at det dreier seg om samme gift i Drøbak og ønsker å få ut denne teksten:

Advarsel om ny type musegift

Vi har de seneste månedene fått inn flere katter med symptomer på forgiftning av en ny type musegift som har kommet på markedet det seneste året.
Giften kalles Alfakloralose, og er en raskt innsettende gift som gir i hovedsak nevrologiske symptomer. Katter kan bli forgiftet av å spise mus som har fått i seg giften.

Symptomer inntrer raskt etter inntak, vanligvis etter 1- 4 timer, og gir først og fremst nevrologiske symptomer (vingling, kramper, rykkninger spesielt rundt ører og ansikt, små pupiller og i verste fall bevisstløshet). Kattene blir raskt nedkjølte, slappe/komatøse og dør vanligvis av lav kroppstemperatur.

Det finnes ingen motgift, annet enn støttebehandling i form av intravenøs væske, varme og krampestillende medisiner. Katter som er svært påkjent, må ofte ligge 1-3 dager på dyresykehus for intensiv behandling.

Dersom dere skulle mistenke at katten er forgiftet, ikke nøl med å kontakte veterinær snarest mulig!


Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags