Fortvilelsen var stor da undulaten Jonatan klarte å stikke av fra familiehytta på Søndre Hallangen fredag.

- Han satt i trærne bak hytta og hadde det fantastisk. Sønnen vår Mathias løp av gårde barbeint og i shorts, og klatret opp i treet som var 10-12 meter høyt, forteller matmor Ruth Manskow Løken.

Han kom ganske nær rømlingen.

- Men så fløy den bare videre, sier hun.

Til slutt forsvant fuglen over hyttetakene i retning fjorden.

- Da tenkte vi at det var det, og at den ikke kom til å komme tilbake.

Biltak

Familien hadde hatt undulaten i ni år, og han var dypt savnet. Selv om hun ikke hadde noe stort håp om å finne den igjen, mente Løken at det var for galt å ikke prøve å etterlyse fuglen. Så hun kontaktet både Amta og Østlandsstendingen og la ut etterlysning på Dyrebar.no og en egen facebookside for hyttefolket i området.

- Jeg tenkte på kråkene og måkene, og trodde ikke at han kom til å leve lenge. Han er jo ikke vant til å klare seg ute.

Men tirsdag morgen da de satt og spiste sen frokost, tikket det inn en melding om at noen hadde klart å ta bilde av fuglen. Da satt undulaten på taket av en bil i nærheten av sommerbutikken, omtrent en kilometer unna, i motsatt retning av hvor han hadde fløyet fire dager tidligere.

- Han elsker speil og blanke overflater, og så sikkert at bilen var blank og fin. Han satt nok der og pratet med seg selv, sier hun.

 

Stakk av på nytt

De som hadde funnet fuglen var helt borte hos den og klarte å klappe den. Problemet var bare at bilens eier måtte kjøre.

- Vi kastet det vi hadde i hendene, løp fra frokosten, tok med bur, pellets og speil og kjørte av gårde, sier Løken.

Da de kom frem satt fuglen på ledningen til en hytte.

- Vi ropte, men plutselig fløy den videre inn i skogen og høyt opp i et tre igjen. Vi hadde forberedt oss på at vi kanskje ikke ville få tak i han igjen. Han er ikke så veldig håndtam, men med godsnakking og bra timing så går det. Datteren vår, Juliane Marie, gikk av gårde med buret. Så kom hun på at hun hadde lastet ned fuglekvitrelyder fra nettet som han elsket å høre på. Hun satte på lydene på telefonen, og vi hadde et stort speil fremme.

 

De hørte at det var flere ville fugler som responderte på fuglelydene fra telefonen. Og etter hvert kom Jonatan.

- Han kom nærmere, og satt og tenkte seg om litt. Han kom bort til speilet, gikk opp på hånden hennes, inn i buret og så var han redda.

Jonatan får ofte fly fritt innendørs, men har ikke vært ute på vift på egenhånd før. Alt tyder imidlertid på at undulaten hadde klart seg bra utenfor de vante omgivelsene.

- Han var litt sliten med en gang. Men han har det helt greit, og trives med å være tilbake. Og hele familien er veldig glad, sier Løken, som understreker at familien er svært takknemmelige overfor både gode hyttenaboer og Lene og Lars Torgan som fant Jonatan og tok kontakt med dem.