En APPsolutt nødvendighet

Blåskjell med chili, kokosmelk og koriander lager du på et par minutter.

Blåskjell med chili, kokosmelk og koriander lager du på et par minutter. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Blant de mange applikasjonene man i dag kan laste ned til smarttelefoner og nettbrett er noen mer matnyttige enn andre.

Mattilsynets app Blåskjell gir deg som ønsker å plukke skjell til eget bruk, kostholdsråd om blåskjell i ditt nærområde. Tilsynet overvåker algegiftene, og sjekker om de er trygge å spise.

Ukentlig oppdatering

App-en oppdateres hver fredag og de nærmeste testområdene er Hvaler (Utgårdskilen, Ytre Østfold), Fredrikstad (Engelsvik, Ytre Østfold) og Vollen (Asker og Bærum).

For oss som er bosatt i Frogn og Nesodden, og har en kystlinje fra sør for Drøbak og til innerst i Bunnefjorden, så vil dette være en applikasjon mange vil ha nytte av. Men hvor nøyaktig er den for vårt distrikt?

– Vel, det er sjansespill. Og vi anbefaler folk å plukke skjell så nær der prøvene tas som mulig, sier konstituert seksjonssjef Trond Reidar Bukholm hos Mattilsynet i Ytre Østfold.

Plukker du selv blåskjell?

– Nei, det gir jeg meg ikke ut på, sier Bukholm med lett latter, men det er mest fordi jeg ikke har noen tradisjon for å gjøre det.

Luktfrie

En uke meldes om gift i blåskjell, og i neste så står det at de er friske?

– Et blåskjell kan filtrere opp til 70 liter vann i døgnet. De lever av å filtrere sjøvann for alger, og det er disse som kan gi giftige blåskjell. Noen ganger kan det ta uker før giftstoffene er ute av skjellene. Det er dessverre ikke mulig å smake eller lukte om et skjell er giftig.

Kan man selv sende inn skjell til mattilsynet for kontroll?

– Ja, men det er veldig dyrt, opplyser Bukholm, en slik prøve kan koste opp mot 12 000 kroner.

Sjekk skjellene

Uansett om du kjøper skjell i butikken, eller du plukker de selv, så må du sjekke om de er levende. En kjapp runde med kaldt vann fra springen vil få levende skjell til å lukke seg. Er det mange døde skjell så vil disse gi måltidet vond lukt og smak.

- Våre anbefalinger, som står i blåskjell applikasjonen gir publikum en pekepinn på tilstanden i testområdene.

Enkel blåskjell oppskrift:

Ta en desiliter vann eller to i kjelen og la det koke opp. Ha i blåskjellene (bruk bare hele blåskjell) og etter ett par minutter, så har de åpnet seg. De som ikke åpner seg skal ikke spises.

Varm en boks med kokosmelk i en kjele. Ikke la det koke, da skiller melka seg. Bland i ett par oppkuttede chili og litt koriander. Du kan også bytte ut chilien med ei teskje grønn curry paste.

Server blåskjellene og hell kokosmelken over.

Det er også godt å la blåskjellene koke opp i mørkt øl, eller hvitvin.

Blåskjell kan du også slenge på grillen, krydre med litt pepper og spise med en gang.

Velbekomme

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags