Aldri har så mange mobilskader blitt meldt til forsikringsselskapene som nå. I juli skjer det 130 prosent flere mobilskader enn ellers i året.

Samme tendens

På ett år er 32.000 mobiler stjålet og knust. Det viser beregninger fra Frende Forsikring. 10 prosent av alle reiseskader i fjor var knyttet til mobiltelefon.

- Vi ser samme tendensen i år. Omfanget av tyveri og skade på mobiltelefoner er voldsomt, sier skadesjef på reise, Petter Lassen, i forsikringsselskapet.

I fjor registrerte forsikringsbransjen 320.000 reiseskader i totalt, ifølge tall fra Finans Norge. Juli toppet statistikken i fjor med 130 prosent flere skader enn snittet i månedene før.

- Over dobbelt så mange mobiler som knuses og blir stjålet i juli som en gjennomsnittlig måned ellers i året, sier Lassen.


Bruken øker

Den selvsagte forklaringen er at vi bruker mobilen stadig mer.

- Mobilen er med over alt, derfor øker også antall skader som meldes inn til reiseavdelingen år for år, sier han.

Skadesjefen har flere gode råd for å unngå skade på mobilen eller tyveri i sommer:

- Tenk over hvor du har telefonen din. Ikke gå rundt på fremmede steder og se på skjermen, det er lett for å tråkke feil eller gå på noe. Stopp og se opp, anbefaler Lassen.


 

En selvfølge

Han mener også at deksel for beskyttelse på telefonen og egen beskyttelse på glasset er en selvfølge.

Om sommeren er vi gjerne mer lettkledde enn ellers og har mobilene i mindre lommer.

- En ting er om mobilen faller ut av lomma, en annen er at en mobil som synes godt, eller stikker ut av en lomme kan være lett å snappe med seg på steder med mange mennesker, sier han.


 

Slik får du penger igjen

Mange tror at en standard reiseforsikring gjelder hvis du mister mobilen i bakken eller i sjøen, men det er sjelden tilfelle. Uhell er vanligvis ikke dekket. Du er heller ikke dekket hvis du glemmer den igjen på en restaurant eller buss i sommervarmen.

Det en vanlig reiseforsikring kan dekke er tyveri når telefonen er i din besittelse.

- Uhell som at du mister mobilen i bakken, i sjøen eller liknende kan dekkes gjennom en innboforsikring med uhell-dekning. Det er det mange som ikke er klar over. Sjekk om din innboforsikring tilbyr uhell-dekning over hele verden og hvor stor sum som dekkes, sier Petter Lassen. (ANB)