Snart blir HPV-vaksinen gratis for unge kvinner

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Kommunene i Follo vil fra 1. november tilby gratis HPV-vaksine i en toårig periode. Tilbudet gjelder for unge kvinner, mens menn fortsatt må betale rundt 4000 kroner.

DEL

Humant papillomavirus (HPV) er en av de vanligste seksuelt overførbare sykdommene i Norge.

Nå vil alle kvinner født i 1991 og senere få mulighet til å ta HPV-vaksinen gratis, også på helsestasjoner i Follo. Tiltaket er satt i gang av Folkehelseinstituttet, for å forebygge livmorhalskreft forårsaket av alvorlige typer HPV. 

Follo-kommuner positive

Andrea Aarer Kreutz, enhetsleder for forebyggende helsetjenester ved Ås helsestasjon, er godt fornøyd med det nye tilbudet.

– Dette er et flott tiltak, mener hun.

Kreutz forteller at Folkehelseinstiuttet snart kommer til å sende ut informasjon direkte til unge jenter der de er registrert i folkeregisteret.

– I Ås er det derimot viktig at vi får ut informasjon på andre måter i tillegg, slik at vi blant annet når studenter ved NMBU som ikke har meldt flytting, sier hun til Østlandets Blad.

Også Cecilie Evensrud, helsesøster ved Ski helsestasjon, forteller at de er midt i planleggingen av hvordan de skal utføre vaksineringen, og vil snart ha et utformet tilbud.

– Det er fortsatt en del som er uklart, men vi regner med å komme med mer informasjon i løpet av kort tid, sier hun.

Dyrt for menn

HPV-vaksinen har vært dyr for de som ønsker å ta den utenfor barnevaksinasjonsprogrammet, innført for jenter i 7. klasse fra og med skolestart høsten 2009.

De tre dosene koster til sammen rundt 4000 kroner. Dette går nå på statens regning, som har bevilget 72 millioner kroner til vaksineringsprosjektet.

Men kun kvinner får benytte seg av tilbudet. Hos Vaksinasjonskontoret, en privateid klinikk i Ski, får de flere hendvendelser fra gutter som ønsker å ta HPV-vaksinen.

– Det er flere unge menn som også ønsker å beskytte seg for alvorlige typer HPV, sier Bjørg Bjotveit, ansvarlig for Vaksinasjonskontoret.

– Med slike vaksiner er nok staten nødt til å vurdere om kostnadene utveies av det vaksinen forebygger, forklarer Bjotveit.

Ønsker å utvide tilbudet

– Denne vaksinen ble først og fremst innført for å beskytte mot livmorhalskreft, sier Britt Wolden, leder for vaksinasjonsavdelingen ved Folkehelseinstituttet.

Wolden forteller at det er Stortinget som er ansvarlig for å bevilge penger til slike prosjekter, og at det nå kun ble innført for jenter.

– Det har for kort tid siden blitt påvist at også andre former for kreft kan fremprovoseres av farlige typer HPV-infeksjoner, så vi håper på og jobber for at unge menn også skal bli tilbudt vaksinen i framtida, sier Wolden.

Hun sier videre at Folkehelseinstituttet er i kontakt med Stortinget angående dette.

Fakta om humant papillomavirus

  • HPV er en forkortelse for humant papillomavirus.
  • Det finnes over 100 forskjellige typer humant papillomavirus.
  • Noen HPV-infeksjoner smitter ved vanlig sosial kontakt, mens andre smittes ved seksuell kontakt.
  • HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden, og cikra 70 prosent av seksuelt aktive blir smittet av HPV i løpet av livet.
  • De fleste HPV-infeksjonene går over av seg selv, og gir vanligvis ikke sympomer.
  • Noen av de typene som smitter seksuelt er ufarlige og merkes ikke, noen andre kan gi kjønnsvorter.
  • Høyrisiko HPV-typer kan derimot gi ulike former for kreft hos både kvinner og menn.
  • HPV-infeksjoner av høyrisikotype kan hos noen smittede forårsake en vedvarende infeksjon som på lang sikt kan føre til livmorhalskreft.
Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken