Hotellstreiken er over: Jubler for lokal forhandlingsrett

SLUTT: Quality Hotel Mastemyr var blant hotellene som ble rammet av streiken.

SLUTT: Quality Hotel Mastemyr var blant hotellene som ble rammet av streiken.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fellesforbundet mener arbeidsgiversiden måtte «bite i gresset og krype til korset» og til slutt innfri kravet om lokal forhandlingsrett. Dermed er den fire uker lange hotellstreiken over.

DEL

Streiken vil formelt avsluttes lørdag klokken 12, men arbeidet vil de fleste stedene ikke gjenopptas før mandag morgen.

Eggum mener at streiken trakk ut fordi de store hotellkjedene nektet å imøtekomme kravet om lokal forhandlingsrett.

– Men nå var de blitt møre, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til NTB.

Han sier det er en glede og lettelse å ha kommet i mål.

– Nå har vi fått lokal forhandlingsrett, og det er nå vi skal fortsette byggingen av klubbmiljøer og gjennomføre en offensiv satsing på skolering og organisasjonsbygging, sier han.

Nye medlemmer

Eggum opplyser at Fellesforbundet har fått 1.000 ny medlemmer i løpet av den fire uker lange streiken, som har tappet reservene til forbundet med rundt 100 millioner kroner.

Fakta om avtalen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv

  • Fellesforbundet og NHO reiseliv er enige om en avtale som setter punktum for hotellstreiken. Streiken avsluttes lørdag den 21. mai klokka 12. Arbeidet skal gjenopptas senest ved arbeidstidens begynnelse, mandag 23. mai.
  • Det er enighet om at det årlig skal avholdes reelle lokale lønnsforhandlinger etter det sentrale oppgjøret. Til forhandlingene skal tillitsvalgte få utlevert lister over samtlige arbeideres individuelle timelønn. I bedrifter som er organisert i kjeder, skal kjeden avgjøre om forhandlingene skal skje på hver enkelt bedrift eller samlet sentralt for hele kjeden.
  • Det er enighet om et generelt lønnstillegg på 0 kr. I tillegg gis det et lavlønnstillegg på 2 kr per time og et garantitillegg på 1,77 kr per time. Ytterligere økes satsene med 1,23 kr per time.
  •  Partene er enige om å bilegge alle tvister som har oppstått som følge av streiken, herunder rettslige tvister og uenighet knyttet til påstander om boikott/blokade, streikebryteri etc.
  • Fellesforbundet vil sende avtalen ut til uravstemning. NHO Reiseliv vil også sende avtalen til avstemning.

(Kilde: Riksmeklerens møtebok)

– Det lever vi veldig godt med. Det har faktisk vært en billig rekrutteringskampanje. Dette er en god begynnelse for en videre rekruttering slik at vi øker organisasjonsgraden og gjør det mulig å få del i verdiskapingen i bedriftene, sier han.

De første lokale forhandlingene vil finne sted ved oppgjøret i 2017.

LES OGSÅ: Hoteller i Follo rammes når streiken trappes opp

Uravstemning

Også NHO er fornøyd med at en avtale er på plass.

– Det har vært svært viktig å finne fram til en løsning som begge parter kan leve med, og det lyktes vi til slutt med, sier forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO Reiseliv.

Han innrømmer at avtalen koster.

– Det ble dyrt, og vi har strukket oss langt på flere punkter. Ikke minst har vi akseptert Fellesforbundets krav om lokale forhandlinger, men alle må gi og ta for å komme til enighet, sier han.

Avtalen skal videre til uravstemning hos medlemmene i Fellesforbundet og NHO Reiseliv.

– Vi må avvente resultatet av uravstemningen, men vi er lettet over å ha et forslag til løsning på bordet. Nå står sommeren for tur, den viktigste tiden på året for reiselivet, og det er på tide å tenke fremover, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

7.200 streiket

Fellesforbundet mener avtalen med NHO Reiseliv er «rimelig god» også på den økonomiske siden. Alle som går på minstelønn får 4,85 kroner per time i tillegg, hvorav 2 kroner i lavlønnstillegg til alle.

Streiken har vart siden 24. april, og over 7.200 ansatte i hotell- og restaurantnæringen har vært tatt ut i streik. Mellom 700 og 800 bedrifter har vært rammet. (©NTB)

Fakta om hotellstreiken

  • Totalt har 7.163 hotell- og restaurantarbeidere vært tatt ut i streik etter 24. april. Det var planlagt at ytterligere 222 medlemmer skulle ut i streik fra 26. mai.
  • Over 40 hoteller har måttet stenge som følge av streiken, som har omfattet hele landet. Mellom 700 og 800 bedrifter har vært rammet.
  • Hovedgrunnen til at Fellesforbundet gikk til streik, var at NHO Reiseliv avslo de ansattes krav om lokal forhandlingsrett.
  • Flere forbund har sagt seg villige til å sympatistreike for de ansatte i hotell- og restaurantbransjen. Industri Energi, Transportarbeiderforbundet og Fagforbundet sto klare fredag.
  • De streikende hotell- og restaurantarbeiderne har fått mye sympati fra folket. I en meningsmåling svarte 64 prosent at de støttet streiken. (©NTB)
Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags