(Moss Avis)

Grillsesongen står for døren, men før man slenger kjøttet og grønnsakene på grillen kan det være greit å ha kontroll på sikkerheten. Mange tror de kan sette gassflasken i grillens oppbevaringsrom under grilling. Det bør man i høyeste grad unngå, skriver Telemarksavisen.

- Kan bli katastrofalt

– Jeg skjønner at det er fristende. Det ser ryddig ut og flaska passer gjerne fint inn. Men resultatet kan bli katastrofalt, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

Gassflaskene er ikke konstruert for å tåle varmen som oppstår inne i en aktiv grill. Når varmen stiger, vil trykket i gassflasken øke.

– For at ikke flasken skal eksplodere, er den konstruert slik at sikkerhetsventilen slipper ut gass for å lette på trykket. Den svært brennbare gassen vil da spre seg rundt inne i skapet. En liten gnist fra grillen kan være nok til å starte en eksplosjonsartet brann, sier Kalheim.

Holdes unna fettet

Propangass skal behandles med respekt, den utvider seg 250 ganger når den eksploderer, melder brannvernforeningen.

– Riktig plassering av gassflasken er så langt unna grillen at det ikke kan dryppe fett på den. Gasslangen er gjerne en meter lang, og det er tilstrekkelig, sier Kalheim.

Gassflasken skal heller ikke stå i direkte sollys. Blir den for varm, slipper den ut gass.

Viktig å sjekke

Grilling med gass er både enkelt og trygt, men det forutsetter at du går gjennom et par sjekkpunkter før sesongen starter.

Et svært viktig sjekkpunkt er slangen mellom gassbeholderen og grillen. Hvis slangen sprekker, lekker gassen ut og kan gi eksplosjonsfare. Gasslanger bør byttes ut etter to til fem år, anbefaler Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Godkjente gasslanger har påstemplet en dato som viser når de er produsert.

For å vite sikkert om slangen er trygg, bør du se nøye på den og gjøre en enkel sjekk selv. Kontrollér datostempelet, men test også slangen ved å bøye på den. Ser du sprekker, bør den byttes.

Én meter fra veggen

En annen klassisk tabbe er å plassere grillen for tett inntil veggen.

– Avstanden bør være minst én meter. Grillen skal heller ikke stå under takskjegget eller under en markise. Varmestråling eller flammer fra grillen kan føre til at det tar fyr i omgivelsene, sier Kalheim.

Oppstår det flammer i grillen som du ikke har kontroll over, skal du raskt slå av gasstilførselen. I tillegg bør du koble fra gassbeholderen og dra den godt unna.

- Ikke slukk med vann

– Ikke slukk en brann i grillen med vann. I en fettbrann vil vann bare gjøre flammene større. Prøv heller å kvele flammene ved å legge på lokket eller ved å bruke et brannteppe, sier Kalheim.

Når du griller, bør du ha tilgang på slukkemiddel, for eksempel en slukkespray eller et brannslukningsapparat.

På tross av advarslene; å grille med gass er relativt trygt.

– Kullgrillen og engangsgrillen har forårsaket adskillig flere branner enn gassgrillen, sier Kalheim.

TRYGG GRILLING MED GASS

  • Sjekk om slangen holder mål. Se på datostemplingen. Ta bøyetesten ved å smøre inn slange og koblingspunkt med tykt såpevann. Bobler viser gasslekkasje.
  • Plasser grillen slik at det er minst én meter avstand til brennbart materiale på alle kanter.
  • Ha lokket åpnet når du tenner opp.
  • Gassbeholderen skal ikke stå i grillens oppbevaringsrom under grilling, men utenfor.
  • Koble fra gassbeholderen når grillen ikke er i bruk.