I dag, bitte lille julaften, 22. desember, kalles bulkedagen av forsikringsselskapene. Det er fordi dette statistisk sett er blant de verste trafikkulykkesdagene i året.

Tusenvis av nordmenn vil i dag stresse avgårde for å rekke de siste julegaveinnkjøpene. Det betyr at du bør kjøre ekstra forsiktig.

Og det kalles altså ikke den store bulkedagen uten grunn. Forsikringsselskapet Tryg forsikring sier i en pressemelding at det bare i fjor var nærmere 2000 ulykker denne dagen som samlet kostet forsikringsselskapene over 36 millioner kroner.

Tryg forsikring sier i pressemeldingen at det for øvrig er desidert flest menn som sitter bak rattet når det smeller.

- Mannlige førere er representert i dobbelt så mange ulykkestilfeller som kvinner. Derfor oppfordrer vi kvinner til å kjøre hvis en kan velge. Statistisk er verstingen en mannlig bilfører i alderen 35 til 50 år, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Oslo på topp, Akershus på 3. plass

Fylkesoversikten fra i fjor:

Dette er fylkesoversikten over trafikkulykker bitte lille julaften, 22. desember 2016:

1. Oslo                                    172

2. Hordaland                         145

3. Akershus                            126

4. Rogaland                             90

5. Møre og Romsdal              81

6. Nordland                             73

7. Østfold                  70

7. Buskerud                              70

9. Hedmark                              66

10. Sogn og Fjordane               62

11. Sør-Trøndelag                          59

12. Nord-Trøndelag       49

12. Oppland                     49

14. Vestfold                     48

15. Telemark                    42

15. Troms                                        42

17. Vest-Agder                               27

18. Finnmark                    20

19. Aust-Agder                               11

20. Svalbard                       0

 

Tallene fra Virke viser i tillegg at såkalte eneulykker topper, ulykker der det kun er én bil involvert. Deretter følger påkjørsel på parkeringsplass samt ryggeulykker.

Statistikken viser også at antall trafikkulykker er jevnt fordelt mellom byer og mindre tettsteder.

Mange av ulykkene er såkalte bulkeulykker, at en bil får skrape- eller bulkeskader ved å enten dulte borti en annen bil eller i faste gjenstander langs veien. Når omfanget er såpass høyt som denne dagen, blir kostnadene for forsikringsselskapene desto høyere.

De estimerte utgiftene for 22. desember i fjor er på over 36 millioner kroner.

Ikke overraskende er det menn som dominerer ulykkesstatistikken. Menn i alderen 35 til 50 år troner øverst, foran menn 50 til 64 år, etterfulgt av menn i aldersgruppen 65 til 97 år.

Er kvinner flinkere til å beholde roen?

— Kanskje er kvinner flinkere til å beholde roen i juletiden? Jeg vet ikke, men det er altså over dobbelt så mange mannlige bilførere som kolliderer denne dagen, enn kvinner. De høye ulykkestallene antar vi skyldes stress. Bilister på vei til og fra parkeringsanlegg ved overfylte kjøpesentre er en gjenganger, sier Brandeggen i Tryg forsikring.

Størst fare midt på dagen

Hvis en ser på tallene fra de siste årene er bitte lille julaften den store bulkedagen i desember, med unntak av 2012. Været har mye å si. Der det ligger det snø og is er risikoen for ulykker langt høyere enn der det er bart.

Det kollideres og bulkes døgnet rundt, men det topper seg fra klokken 12 og utover. I timen mellom 12 og 13 inntreffer det over to trafikkulykker per minutt.

- De aller fleste bilulykkene skjer mellom 12 og 17 på ettermiddagen, deretter flater kurven ut mot midnatt. Når ulykkestallene er så store anbefaler vi å ta det veldig rolig, kjør defensivt og forsiktig og spesielt inn og ut fra parkeringsplassene, sier Brandeggen.

Shop deg ferdig før 12 eller la bilen stå

Tryg Forsikrings beste råd er å få handleturen unnagjort før kl. 12. Da er sjansen minst for køståing og sammenstøt. Best er selvsagt å la bilen stå i dag, men må du bruke anbefaler vi å:

  • Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.
  • Parker bilen langt fra inngangspartiet, gjerne der de aller fleste helst ikke vil parkere. Da er sjansen for sammenstøt minst.
  • Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du skal ut. Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en parkeringsplass.
  • Om ulykken skulle være ut; sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.