Trygg Trafikk trår til med refleksaksjon igjen

Slår et slag: Trygg Trafikks Hans Martin Sørensen fortsetter kampen for å bedre trafikksikkerheten i fylket, som her ved en tidligere anledning i Skogheimkrysset på Fagerstrand. Foto: Staale Reier Guttormsen

Slår et slag: Trygg Trafikks Hans Martin Sørensen fortsetter kampen for å bedre trafikksikkerheten i fylket, som her ved en tidligere anledning i Skogheimkrysset på Fagerstrand. Foto: Staale Reier Guttormsen

Artikkelen er over 2 år gammel

Med mottoet; mørket kommer- refleks redder liv, setter Trygg Trafikk søkelys på at fire av 10 nestenulykker i Oslo og Akershus skyldes manglende refleksbruk.

DEL

Frogn og Nesodden: Svært mange nordmenn opplever nestenulykker på grunn av fotgjengere som mangler refleks i mørket:

– Refleks er livsnødvendig også i tettbygde strøk og opplyste gater, sier distriktsleder Hans Martin Sørensen i Trygg Trafikk Akershus.

Veibelysning sparer to av tre liv i mørkeulykker: Så Lise vil ha lys i samtlige stolper 

Refleks gir mer tid

En fersk undersøkelse gjennomført av Kantar TNS på vegne av Trygg Trafikk og SpareBank 1 har spurt hvor mange av oss som har opplevd nestenulykker i trafikken. Tallene er skremmende: 38 prosent av bilførerne i Oslo og Akershus sier de har opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger de ikke kunne se i mørket. På landsbasis er det kun 39 prosent av voksne som bruker refleks, og i Akershus er tallet 35 prosent, ifølge fjorårets tellinger.

– Går du uten refleks i mørket, vil en bilist i 50 kilometer i timen kun ha to sekunder på å oppdage deg. Med refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet. Det sier seg selv at det kan redde liv, sier Sørensen som for øvrig bor på Tangenåsen.

Jaktleder ber bilister følge med og ta hensyn til elgen i jakttiden 

Små marginer

Undersøkelser har spurt nordmenn om de bruker refleks og hvor ofte. Sju av 10 sier de alltid eller ofte bruker refleks. Det er bare ett problem: Det er ikke sant. Fysiske tellinger utført av Trygg Trafikk viser nemlig at kun fire av 10 faktisk bruker refleks.

– Det er små marginer mellom en nestenulykke og det som kan bli en alvorlig ulykke. Refleks er en billig livsforsikring som kan være avgjørende. Bruk noen minutter på Refleksdagen 18. oktober til å putte refleks på jakker og vesker, så er du synlig i mørket, sier Hans Martin Sørensen om det å sørge for å bli sett, for i Oslo og Akershus sier 51 prosent at de har opplevd å nesten bli påkjørt av biler eller sykler når de har gått ute i mørket.

Statens vegvesen kan kanskje komme sjuåringen med sparepenger i møte 

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken