Varsler dramatiske scener på nedlagt sykehjem

GODT EGNET: Det nedlagte sykehjemmet egner seg godt til denne type trening.

GODT EGNET: Det nedlagte sykehjemmet egner seg godt til denne type trening.

Artikkelen er over 3 år gammel

Det nedlagte sykehjemmet Grande egner seg godt til formålet når nødetatene skal trene på håndtering av alvorlige hendelser.

DEL

I de kommende ukene, fra  uke 34-41, vil det være full aktivitet på det nedlagte sykehjemmet Grande i Frogn.

– Vi skal ha en del treninger for politiet der fremover. Og så skal vi ha trening sammen med de to andre nødetatene, helse og brann i uke 38 og 39, forteller fagleder og politioverbetjent i Øst politidistrikt, Terje Askautrud.

Mens politiets tilstedeværelse trolig vil være forholdsvis neddempet de første ukene, blir scenarioet desto mer dramatisk når de to andre nødetatene skal være med.

– Da skal vi trene på det som heter PLIVO-prosedyren; pågående livstruende vold, sier Askautrud og forklarer at det innebærer alvorlige hendelser som blant annet terror og skoleskyting.

– PLIVO er det mest alvorlige vi har, og det er jo noe politiet har mye fokus på. Også de andre nødetatene trener på det, og det er meningen at vi skal trene sammen årlig, sier han.

TUSENFRYD: I fjor ble det gjennomført en stor PLIVO-øvelse på Tusenfryd.

TUSENFRYD: I fjor ble det gjennomført en stor PLIVO-øvelse på Tusenfryd. Foto:

Hemmelig

Akkurat hva som vil utspille seg på Grande er hemmelig.

– Det er litt av meningen med treningen at man ikke skal vite hva som skjer. Men det blir forskjellige realistiske scenarioer der alle tre nødetatene får utfordringer som de må håndtere.

Han antyder at et tredvetall innsatspersoner fra nødetatene vil trene av gangen.

– Det er kanskje ikke så veldig mange, men det er realistisk i forhold til den viktige førsteinnsatsen. Vi kommer til å trene på den første innsatsen der, primært fra meldingen kommer til vi har noenlunde kontroll.

REALISTISK: Det er viktig at nødetatene trener sammen. Her fra en tidligere øvelse.

REALISTISK: Det er viktig at nødetatene trener sammen. Her fra en tidligere øvelse. Foto:

I fjor hadde nødetatene PLIVO-trening både i et tilsvarende bygg i nærheten av Mysen og på Tusenfryd.

– I år har vi vært så heldige å få låne Grande. Det er et ganske stort og komplekst objekt, med store innendørs arealer som til dels er ganske utfordrende. Det har mange likhetstrekk med for eksempel et kjøpesenter, en større skole eller tilsvarende objekter som kan være aktuelle i et sånt scenario, sier Askautrud.

Skrik og smell

Han legger ikke skjul på at folk i området kommer til å merke at det skjer noe på det nedlagte sykehjemmet.

– Det blir realistiske øvelser med markørpåvisning. Det meste vil nok skje innendørs, men det vil være ting utendørs og. Det vil komme noen rop og skrik, og kanskje noen smell.

Selv om det er utrykningskjøretøyer med på treningen, vil politiet unngå utrykning på veiene. Ikke minst med tanke på de mange myke trafikantene som ferdes i området.

– Vi kommer til å ha et oppmøtested i nærheten, legge en forsinkelse på utrykningskjøretøyene som skal i aksjon og sende dem av gårde en etter en for å simulere reisetiden. Så vi løser det fint på en annen måte.

Alle operative mannskaper i follopolitiet i IP-kategori 3 og 4, det vil si de som kan bevæpne seg i distriktet, skal gjennom treningen på Grande.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.