Drapstiltalt Drøbak-mann hevder han var livredd og måtte forsvare seg

Forsvarte: Henrik Nikolai Bliksrud sa til rettens administrator at språket er en utfordring, men hans klient har et meget sterkt ønske om å forklare seg på norsk selv om han har tolk i lokalet. Foto: Pål Brikt Olsen

Forsvarte: Henrik Nikolai Bliksrud sa til rettens administrator at språket er en utfordring, men hans klient har et meget sterkt ønske om å forklare seg på norsk selv om han har tolk i lokalet. Foto: Pål Brikt Olsen

Artikkelen er over 3 år gammel

Forklaringer spriker, og tiltalte mener at det ikke var et drap som skjedde da samboeren på Heer i Frogn døde.

DEL

Tirsdag var det den tiltaltes tur til å forklare seg i tingretten.

Han synes det er helt galt at han står tiltalt for drap når det som skjedde var en slåsskamp.

Ikke direkte drap

Forsvarer Henrik Bliksrud antydet allerede ved oppstart av rettssaken mot mannen fra Heer at det riktige kan være å dømme ham etter en paragrafen for grov kroppskrenkelse, som har en langt lavere strafferamme.

Tiltalte, som opprinnelig er fra Eritrea, hadde betydelige språkproblemer i retten. Han nekter å benytte seg av tolken som sitter i beredskap i salen.

Likevel virket det som tiltalte fikk fram de viktigste poengene overfor dommer Karl Magnus Norbakk og hans to meddommere.

Spytting og slag

Tiltalte forklarte at han og avdøde traff hverandre før de kom til Drøbak.

Etter en noe turbulent periode slo de opp, men måtte fortsette å bo sammen av økonomiske årsaker. Hun var på jakt etter ny bolig.

Han beskrev det som å leve i et fengsel og fortalte om spytting og slag fra samboeren.

Tiltalte tilbakeviste flere av påstandene fra avdødes barn om mishandlingssituasjoner forut for dødsfallet. En finger som brakk og en politiutrykning til husbråk var imidlertid registrert, noe aktor stilte skarpe spørsmål om.

Han forsikret at det dreide seg om «ren fiction» og misforståelser. Ved flere av spørsmålene fra aktor svarte tiltalte at det ikke hadde skjedd noe.

Dommeren slo i bordet

Flere ganger var det åpenbart at tiltalte svarte med å si sin mening om en annen episode enn den aktor spurte om. I noen tilfeller ba hun uttrykkelig om ja- eller nei-svar, men fikk lengre utlegninger om helt andre temaer.

Dommer Norbakk slo ved et tilfelle en papirbunke i bordet og ga tiltalte klar ordre om å svare på det han ble spurt om.

Tiltalte sa senere at han synes det var vanskelig at retten ikke respekterte ham slik han respekterte retten. Blant annet reagerte han mot at aktor Aina Mee Ertzeid avbrøt ham.

Han var livredd

Den fatale dagen på Heer fortalte den tiltalte i retten at samboeren kom hjem, fant en kniv og kom mot ham med kniven hevet til hogg. Da sparket han henne i albuen med foten slik at hun mistet kniven.

Aktor spurte om ikke det ble et veldig høyt spark, men tiltalte mener det var normal høyde for en som driver idrett.

Han forklarte om en ganske jevnbyrdig kamp der han ble angrepet først. Han forklarte at han ikke brukte overdrevet vold, og da samboeren begynte å blø neseblod trakk han seg unna og forlot huset. De vekslet blikk idet han gikk, og hun var ved bevissthet, ifølge tiltalte.

Blodsprut på hel vegg

Først politimann på stedet fortalte imidlertid til retten at det var blodsprut over en hel vegg bak en sofa, noe han så som et klart tegn på at avdøde har vært i sofaen da hun ble utsatt for vold med meget stor kraft.

Den tiltalte ble konfrontert med informasjon om at det ble funnet to tenner på stuegulvet. Han hadde derimot ingen god forklaring på dette.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags