Brenner for Drøbaks verneplan - tenner fakler onsdag kveld

Engasjert: – Er du glad i gamle Drøbak – still opp på markering i kveld, oppfordrer Trudy Mørk Wollbraaten. I bakgrunnen verneforeningsleder Bjørn Loge, Fredrik Rivenes, Kari Osvold og Mette Karina Thorp.

Engasjert: – Er du glad i gamle Drøbak – still opp på markering i kveld, oppfordrer Trudy Mørk Wollbraaten. I bakgrunnen verneforeningsleder Bjørn Loge, Fredrik Rivenes, Kari Osvold og Mette Karina Thorp. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

- Det er nå det gjelder, sier Trudy Mørk Wollbraaten, som har tatt initiativet til fakkelmarkeringen foran Frogn rådhus i forkant av utvalgsmøtet for Miljø-, plan og bygg 15. februar.

Faklene tennes en halv time før møtestart. Når møtet starter vil "fakkelfølget" benke seg som tilhørere.

I tråd med Rådmannens forslag til ny verneplan vil  Trudy Wollbraaten og Verneforeningen Gamle Drøbak sikre den gamle trehusbebyggelsen i Drøbak - uten å lempe på reglene om vern.

– Trusselen kommer fra Høyre og Venstre, sier Trudy Wollbraaten og oppfordrer alle som er glad i gamle Drøbak til å stille opp foran Rådhuset. Hun takker samtidig de 350 som på facebook har undertegnet et opprop for riveforbud i Gamle Drøbak.

Gir Rådmannen full støtte

Rådmannens forslag til ny verneplan for gamle Drøbak  applauderes helhjertet av Verneforeningen Gamle Drøbak.

– Vi er helt på linje med kommunen og administrasjonen i denne saken, det er de valgte politikerne som ikke ser lenger enn sin egen nesetipp og som vil fjerne riveforbudet i vernesonen, vi frykter. Vi er redd for at Høyre blåser i alle protester og at partiets forslag får flertall, sier Trudy Wollbraaten.

Høyre foreslår at verneplanen kun skal omfatte hus og bygninger oppført før 1900, og ikke fram til 1950-tallet, slik Rådmannen foreslår.

-  Lager dere fakkelmarkering for at politikerne i hovedutvalget skal tenke seg om en gang til?

- For at de skal tenke seg om, svarer Mette Karina Thorp.

LES OGSÅ: Verneforeningens innspill områdereguleringsplan

Kunnskap skal sikre Gamle Drøbaks kulturarv 

Frykter kopier

– Høyre raderer ut nesten alt som handler om vern av hus yngre enn 117 år. De ønsker utbygging i Tranga, bruk av kopier, bygging på skrenter i sentrum. Kort sagt forflating av miljøet i vernesonen. Jeg har en følelse av at mange politikere ikke vet hva det vil si at Drøbak står på listen over verneverdige byer i Norge. Tenk om det ble åpnet for riving på Røros. Drøbak står på samme liste, presiserer Wollbraaten.

At Høyre går i bresjen for å gi huseierne større råderett, har verneforeningen svært liten sans for. Foreningen opplever også Venstre som vinglete, og er skuffet over det.

- Pensjonistpartiet som joker

- Pensjonistpartiet kan bli jokeren her, så derfor appellerer vi til dem. Det er ikke bare eldre mennesker man må ta vare på, det er eldre hus også, sier Mette Karina Thorp.

– Kjøper man hus i vernesonen må man tåle litt strenge rammer, mener Fredrik Rivenes.

Frykten er at Rådmannens innstilling ikke blir vedtatt, noe som sannsynligvis avgjøres på et ekstraordinært kommunestyremøte 6. mars.

– Vi setter vår lit til at hovedutvalget for Miljø-, plan og bygg ser i nåde til vår lille by, og i kveld vedtar å sende Rådmannens balanserte, gode plan til høring, sier Trudy Mørk Wollbraaten på vegne av Verneforeningen.

LES OGSÅ: Er dette begynnelsen på slutten for et vern av Drøbaks karakteristiske trehusbebyggelse?

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags