Onsdag 31. oktober feires halloween over hele landet, og kostyme- og effektbutikkene landet over er fylt av parykker, kostymer og falske hoggtenner.

Linser med farger og mønstre, som kan heve halloween-kostymet enda et hakk, blir stadig mer populære. Men såkalte morolinser kan skape mer uhygge enn moro, ifølge optiker Arne Aasrud i Specsavers.

Han er kritisk til at få av utsalgsstedene opplyser om at man bør rådføre seg med optiker på forhånd, og at det er mulig å bestille slike linser på nettet.

– Det er skummelt om barn og unge drar innom morobutikken og kjøper linser som kostyme uten å ha vært hos optiker først. Det er avgjørende å ha god hygiene og riktig teknikk for å unngå sår, infeksjoner, eller andre skader på øyet. I verste fall kan man få permanente skader som følge av feil bruk, advarer Aasrud.

Han legger til at det er svært viktig at øynene undersøkes for å sikre riktig tilpasning av linsene.

– Håndtering av kontaktlinser krever at optiker har sjekket at øyet er friskt og egnet til å bruke kontaktlinser. Ferske kontaktlinsebrukere får alltid en nøye gjennomgang av linsehåndtering hos optiker, understreker Aasrud.

Daglig leder ved Festmagasinet Standard, Jan Kingell, bekrefter at tiden fram mot Halloween er den største sesongen for salg av kostymelinser. Han legger vekt på at linsene de selger er underlagt samme krav og godkjenning som linser kjøpt hos optiker.

– Vi har omfattende dokumentasjon på at linsene vi fører er godkjente ved europeiske laboratorier, sier Kingell. (ANB)