Gå til sidens hovedinnhold

Hevder sin rett

Artikkelen er over 16 år gammel

60 år etter at svigerforeldrene til Jorunn Henriksen kjøpte Hauer gaard og gartneri, har Statens vegvesen satt opp fire skilt som viser gang- og sykkelsti for den gamle kjerreveien som går gjennom eiendommen.

I årene som er gått har verken stat eller kommune måkt, strødd, lagt ned singel eller bidratt med noen annen form for vedlikehold. Nå har de satt opp skilt om at veien er åpen som gang- og sykkelsti og familien Henriksen føler seg overkjørt.

– Det er rart at de plutselig kan sette opp et skilt uten å gi beskjed til oss som grunneier. Det vi har fått av informasjon har kommet gjennom avisa, sier Jorunn Henriksen. I alle år har de brukt gårdsveien med både lastebiler og andre framkomstmidler, behovet for vedlikehold har vært deretter.

Rustet opp veien

– Vi har brukt mange penger på å holde veien ved like. På 60 år har kommunen eller fylket aldri gjort noe for verken å ruste opp eller vedlikeholde veien. Dersom den gamle kjerreveien nå skal brukes som de antyder gjennom skiltingen må de også strø, måke og sørge for generelt vedlikehold, mener Henriksen, som understreker at hun synes det er greit at folk bruker veien, men at ansvarsforholdet blir annerledes når det skiltes på denne måten.

– Det er bare hyggelig at folk bruker veien. Men etter at skiltene kom opp har folk tatt seg til rette og "eier veien" på en annen måte. Vi har folk i hagen som plukker epler og blomster, og vi har fartsfantomene på sykkel som viser fingeren når vi kommer kjørende med traktor og fyller veien. De beveger seg tross alt på privat grunn, da blir jeg irritert når folk klager på at sykkelveien er for dårlig vedlikeholdt. Det er tross alt vår vei som vi har vedlikeholdt selv, sier Henriksen.

Skrinlagt

– Har dere aldri hørt noe fra kommunen om skiltingen i det hele tatt?

– Vi fikk et brev fra kommunen på 90-tallet om at de ønsket å lage en gang- og sykkelsti her. Vi svarte på brevet og stilte en del spørsmål blant annet i forhold til ansvar og vedlikehold. Etter det fikk vi et svar om at planene var skrinlagt, sier Henriksen. Nå har altså Statens vegvesen satt opp skilt uten verken å informere eller kontakte grunneier på noen annen måte.

– De påberoper seg en rett uten å ha klarlagt hvem som egentlig har ansvaret. Med all kjøring i forbindelse med driften av gården og små barn syklende på gang- og sykkelstien får jeg ikke ro før dette er avklart, sier Jorunn Henriksen.