20 nye  boliger skal i disse dager plasseres ved Tangen brygge. De er ikke byggemeldt. Likevel har kommunen ingen innvendinger. 

– Boligsituasjonen for denne gruppen har lenge vært prekær, sier Lars Dalen i Marinreparatørene.

– Vi er derfor glade for at vi kan forsere de vanlige utbyggingshinderne, legger han til.

Ordfører Nina Sandberg i Nesodden kommune gleder seg med Dalen.

– Denne gruppen har behov for strakstiltak, og vi kan jo ikke kreve en omfattende regulering og byggemeldingsfase i et hvert prosjekt, sier Sandberg på vegne av Nesodden kommune.

Les også: Mange gode krefter skal rydde for fuglene

Vil ha fredningsområde

Gruppen de sikter til er Humarus gammarus, eller på godt norsk hummeren. Boligbyggingen er en del av “Januars store hummeritære aksjon, -Fra dødsfeller til husly”, en aksjon Marinreparatørene arrangerer sammen med nystartede Indre Oslofjord undervannsklubb.

Marinreparatørene har i lengre tid, i tett samarbeid med Nesodden kommune, jobbet for å få til et fredningsområde for hummer utenfor Nesodden. Et forslag til et mer enn 2 kvadratkilometer stort område utenfor Nesoddtangen, er nå sendt inn til videre saksbehandling og vurdering hos fiskeridirektoratet.

Les også: Dette bildet kan ha medvirket til fredning av hummeren

- Området er ikke ferdig godkjent ennå, men vi har hatt en så tett og god dialog med direktoratet, at vi tar sjansen på at dette går bra. Vi setter derfor allerede nå i gang med tiltak i det kommende fredningsområdet, sier en optimistisk Lars Dalen.

I første omgang skal 20 hummerhus plasseres ut og er nitidig tegnet inn og gitt koordinater i situasjonsplanen.

 

Vil sørge for gode vekstvilkår

Hummerhusene er laget av betong, og må nok stilmessig betegnes som knappe og funksjonalistiske, der form følger funksjon. Man kan se at kassene har passform til en hummer av den størrelsen enhver hummerfisker drømmer om å få i teina.

- Her vil det bli med drømmen. Disse hummerne skal kunne vokse seg store og kraftige. Mens små hummer legger om lag 8000 egg, kan store hummer legge rundt 60.000. I tillegg er larvene fra disse større og mer robuste, og dermed er det flere som overlever. De gode strømforholdene akkurat rundt Nesoddtangen gjør at disse larvene, etter noen ukers omflakkende tilværelse, kan bli til ny hummer i store deler av det innerste fjordbassenget.

Så disse har en så viktig jobb å gjøre, at fri bolig bør være en selvfølge, humrer Dalen.

Les også: Hummeren er sjanseløs i dette «minefeltet» av teiner

Det er Marine Art Park ved Kjetil C. Astrup som ved hjelp av midler fra Sparebankstiftelsen DNB bidrar med hummerhusene.

 

Omfattende ryddeaksjon

Men før boligene kommer på plass, må tomta ryddes. Aksjonsdagen søndag 22. januar starter dykkere fra Indre Oslofjord undervannsklubb med å fjerne fiskesnører og forlatte teiner. En omfattende, men viktig jobb, om hummeren skal ha en trygg tilværelse i området. 

Det er ikke en liten oppgave for dykkerne i det iskalde januarvannet, men Norled stiller med selveste Baronen som varmestue. Varm suppe skal sørge for å få varme i kalde kropper mellom dykkene.

- Dette er bare første byggetrinn. Felt A som vi kaller det utgjør kun 10 mål av et område på mer enn 2 kvadratkilometer, så her er det store utbyggingsmuligheter, sier den tidligere sivilarkitekten, nå marinreparatør Lars Dalen.

- Nesoddtangen er jo et prioritert vekstområde, så en storstilt utbygging i dette området er noe kommunen bifaller, sier en lattermild Sandberg.

Les også: Hummerfiskere tatt av politiet utenfor Drøbak