Det er mange som kjenner seg igjen i denne situasjonen: En lettere bedugget festdeltaker velter et glass rødvin slik at innholdet havner på gulvteppet i stua. Da er gode råd dyre.

– Reager med én gang og bruk tørkepapir som suger til seg fukten. Følger du denne oppskriften, går det som regel bra, sier Bjørn Musum hos Musum Interiør i Trondheim. Han forteller at spørsmålet om rødvin er det han oftest får når det gjelder renhold og vedlikehold av tepper.

Musum presiserer at rådet gjelder for alt søl på tepper. Smuss skal fjernes så raskt som mulig, slik at det ikke fester seg i teppefibrene. Jo raskere du tar flekkene, jo enklere er det å få fjernet dem.

Når det gjelder tepper generelt, er garntypen avgjørende for hva slags behandling teppet tåler og hvordan det skal behandles. De mest robuste er syntetiske tepper med gjennomfarget garn.

– Det er med tepper som med klær; noen produkter tåler mer enn andre. Derfor lønner det seg å sjekke merkingen på teppet, sier Musum til ifi.no.

Per Ottar Knutson i Danfloor er helt enig, og mener vi kommer langt med vann når flekker må fjernes.

Saken fortsetter under bildet.

– Det aller meste vi søler er vannløselig. Hvis du ikke får fjernet hele flekken med tørkepapir, så dusj på rent vann og legg over tørkepapir eller håndkle og press lett slik at fukten absorberes. Gjenta til vannet har løst opp hele flekken og det som sitter igjen på papiret bare er rent vann, råder han.

Begge teppe-ekspertene advarer mot å gni på flekker. Det kan ødelegge fibrene i teppet og/eller gjøre flekken større. Dersom du må ty til kjemikalier på problemflekker, er det viktig å velge riktig middel, følge anvisningen nøye, og for all del ikke la rester av rensemiddel bli liggende igjen i teppet.

– Det er som en magnet. Restene blir som et klebrig middel og trekker til seg smuss. Så etter en tid ser det ut som flekken du fjernet er tilbake igjen, sier Per Ottar Knutson.

Er det behov for å rense hele teppet, finnes det rensemaskiner du kan leie. Også her må du være nøye med at det ikke blir liggende igjen såperester i teppet. (ANB)