(Moss Avis)

Søndag sendte politiet ut en kort pressemelding etter den fatale båtbrannen i Oslofjorden lørdag:

Kort statusmelding etter båtulykken på Hvitsten Lørdag 15. juli 2017 på ettermiddagen fikk politiets operasjonssentral melding om røykutvikling i en båt på utsiden av Hvitsten i Oslofjorden.

Det var to personer om bord i båten, hvorav den ene personen ble reddet opp av vannet. Den andre personen ble meldt savnet og senere funnet av dykkere. Vedkommende ble erklært død på stedet. Den omkomne er en kvinne i slutten av 50-årene.

Det er igangsatt rutinemessige etterforskningskritt i saken, som blant annet avhør av vitner og redningsmannskap. Kvinnen er rutinemessig sendt til obduksjon og pårørende er varslet.

Operasjonsleder i Follopolitiet sier til Moss Avis søndag ettermiddag at det var Hovedredningssentralen som styrte redningsaksjonen utenfor Hvitsten.

– Vi har derfor ingen informasjon om hvor personene ombord i båten var hjemmehørende, sier operasjonsleder.

Satt fast under båten

Politiet meldte lørdag kveld om brann i en fritidsbåt utenfor Hvitsten i Vestby. En mann og en kvinne var om bord i i den 45 fot store plastbåten.

Ifølge VG ble mannen plukket opp av en fritidsbåt og satt i land etter å ha kastet seg i vannet da det begynte å brenne i båten. Tilstanden hans skal da ha vært oppegående.

Den omkomne kvinnen ble sittende fast under båten.

– En person sitter fast i propellen eller noe under båten, meldte politiet på Twitter i 18.40-tiden. Både redningsskøyter og dykkere jobbet med å få kvinnen løs.

Klokken 19.30 kom meldingen fra HRS om at kvinnen som hadde sittet fast under den brennende båten, var er hentet opp av vannet. De kunne da ikke si noe om helsetilstanden hennes. En time senere ble kvinnen bekreftet omkommet.

Vakthavende redningsleder i Hovedredningssentralen, Nils Ole Sunde, sier til Moss Avis at de fikk beskjed om brannen klokken 17.49, men at de ikke vet hvor lenge kvinnen ble sittende fast.

Nødetater, Sea King, RS Klaveness og RS Elias var på stedet.

Skal granske ulykken

Politiet meldte klokken 18.45 at båten var overtent og at brannbåter jobbet med slukking. En drøy time senere var båten gått ned.

HRS har bedt Havarikommisjonen for transport på sjø om å granske hva som egentlig skjedde, siden ulykken var såpass spesiell, sier redningsleder Eirik Walle ved HRS Sør-Norge til NRK.

– Vi har overlatt til politiet å klargjøre forløpet. Vi registrerer at båten var overtent, den brant ned og sank rett utenfor Hvitsten. Personen som var fast i båten ble frigjort av ytterligere redningsdykkere fra brannvesenet før den sank.

– En kvinne er bekreftet omkommet, sier Siv Namork, vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen (HRS) til Moss Avis klokken 20.30 lørdag kveld.