Gå til sidens hovedinnhold

300.000 boligeiere får snart oppleve noe helt nytt

Artikkelen er over 3 år gammel

Om alt går slik sentralbanksjef Øystein Olsen planlegger, vil hundretusener av norske husholdninger snart oppleve en renteøkning for første gang.

(Nettavisen) For første gang på mer enn sju år skal styringsrenten heves. En lang periode med billige penger er i ferd med å gå mot slutten over store deler av verden.

Norges Bank kommer til å heve renten i løpet av 2018, dersom økonomien utvikler seg som ventet.

Siden det siste rentehoppet i mai 2011 har rundt 300.000 personer mellom 20 og 39 år kjøpt sin første bolig i Norge, ifølge tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) tirsdag.

Les også

Dette huset ble solgt for 36 millioner - se noen av de dyreste boligene som ble solgt i 2017

 

Det betyr at det finnes rundt 300.000 norske boligeiere som aldri har opplevd et rentehopp. Dersom nye boligeiere fortsetter å øke i samme tempo som gjennomsnittet de siste sju årene, kan tallet komme opp i nærmere 350.000 før renten etter planen settes opp.

Sentralbanksjef Olsen vedgår at det er flere problemstillinger knyttet til at renten er holdt ekstraordinært lav i en lang periode. Lave renter stimulerer til økte låneopptak og kan derfor bidra til oppblåste verdier på formuesgoder, som for eksempel eiendom og aksjer. Lave renter i en lang periode kan dessuten føre til at folk tar på seg mer risiko enn man normalt ville gjort.

Les også

Tror 2018 blir et godt år for alle som skal selge bolig i Frogn og på Nesodden

 

– Det er litt tankevekkende at vi i 2018 vil ha nesten ti år bak oss med vedvarende lav rente etter finanskrisen. Tiden går fort, men det er likevel tankevekkende, sier Olsen til DN og legger til:

– Ikke tilpass dere et langvarig lavt rentenivå. Dere må være forberedt på at rentene kommer opp en gang i løpet av en boligs levetid.

For et par uker siden varslet Olsen at renten vil begynne å stige igjen fra desember 2018. (ANB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.