Gå til sidens hovedinnhold

Monstervepsen sprer seg: – Kan være livsfarlig

Artikkelen er over 4 år gammel

Europas største stikkveps, geithamsen, er i ferd med å slå rot i Norge. Den sprer seg oppsiktsvekkende raskt, ifølge flere forskere.

I Norge har geithamsen fram til nå vært sjelden og har vært borte fra norsk fauna i nesten 100 år. De siste årene har det vært oppdaget tilfeller av den i Sørøst-Norge, spesielt i Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold.

Men nå er den i ferd med å spre seg til flere landsdeler, melder NRK.

Smertefulle stikk

– Den har fått godt fotfeste nå. Den sprer seg nordover som aldri før. De nordligste funnene våre er ved Rena i Hedmark. Det er kun et tidsspørsmål før den når Agder, sier insektforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning.

Geithamsen trives best i varmt klima og er lite aggressiv, men på grunn av størrelsen er stikkene fra den mer smertefulle enn stikk fra mer vanlige og mindre veps.

Ødegaard beskriver fjoråret og inneværende år som et rekordår for geithamsens utbredelse i Norge, men peker samtidig på at vepsen neppe vil bli et landsdekkende fenomen fordi den trives best i et varmt klima. Han tviler derfor på at den vil komme seg lenger opp enn Trøndelag.

– Kan være livsfarlig

Zoolog og forsker ved Universitetet i Agder, Roar Solheim, ber folk om å ta et bilde eller ta vare på vepsen hvis de oppdager den. Han sier at det kan være nyttig for forskning rundt spredningen, men ber folk om å være forsiktige.

– Flere stikk av geithamsen kan være livsfarlig, selv ett stikk kan være farlig for barn, sier han til NRK.

Tidligere denne måneden fikk RB innsendt et bilde av det som skal være en geithams tatt på Dal i Eidsvoll.

Etter å ha sett bildet tror Solheim at dette mest sannsynlig er «monstervepsen» som er avbildet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.