Gå til sidens hovedinnhold

Snart skal du bruke 10.710 kroner på julehandel

Artikkelen er over 3 år gammel

Nordmenn vil handle for totalt 56,3 milliarder kroner i jula, melder Hovedorganisasjonen Virke. Det er et snitt på 10.710 kroner per person.

Vi er bare et par dager inn i november, men jula nærmer seg likevel med stormskritt. Og julehandelen er også allerede i gang, skal vi tro en pressemelding fra Hovedorganisasjonen Virke.

I tillegg til at julehandelen i november har økt, anslår også Virke at vi nordmenn kommer til å handle julevarer for slående 56,3 milliarder kroner.

10710 kroner hver

56, 3 millliarder kroner gir et snitt på 10710 kroner på hver av oss. Av dette, er 4460 kroner dagligvarer og 6250 kroner fra øvrige butikker.

Og i jula, øker vi handelen av dagligvarer med 20 prosent i forhold til resten av året.

– Desember er en måned for å kose seg ekstra, og mange gleder seg til julematen kommer i butikkene, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare.

Størksen legger til at den siste uka før jul er spesielt hektisk i dagligvarebutikkene.

Les også

Slik får du halv skatt på november-lønna

 

Økt novemberhandel

I pressemeldingen, sies det også at en større del av julehandelen skjer nå i november, enn tidligere. Av de siste to månedene i året, står november for 45,7 prosent av handelen, mot 43,9 prosent i fjor.

– Økningen i novemberhandelen skyldes sannsynligvis at vi handler julegaver tidligere enn før. Netthandelen øker, og folk vil sikre seg at varene når frem i tide.

Det sier direktøren i Virke Faghandel, Bror William Stende.

– Black Friday og økt netthandel har endret julehandelsvanene våre, legger han til.

Men til tross for økningen i novemberhandel, er handelen i desember stabil, og det er fortsatt den viktigste måneden for norsk handelsnæring.

Omsetningen for desember er 30 prosent høyere enn gjennomsnittet for resten av året, ifølge tall fra 2016. Noen bransjer, som leketøy, bokhandler og ur- og gullsmeder, øker handelen med 50 prosent fra resten av året.

Les også

Nå pyntes julegatene i Drøbak, og hjertene er røde i år

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.