Kabang-båt vekker oppsikt

Denne spesielle farkosten seilte inn Oslofjorden torsdag. Kabang-båten er fraktet fra Thailand til Norge som et ledd i et eksperiment ledet av Kon-Tiki Museet. Ekspertene antar at en lignende stokkebåt har vært brukt langs kysten i Norge i gamle dager.

Denne spesielle farkosten seilte inn Oslofjorden torsdag. Kabang-båten er fraktet fra Thailand til Norge som et ledd i et eksperiment ledet av Kon-Tiki Museet. Ekspertene antar at en lignende stokkebåt har vært brukt langs kysten i Norge i gamle dager. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Flere sperret nok opp øynene da de så denne stokkebåten med seil av palmeblader seile inn Drøbaksundet og oppover langs Nesoddlandet denne uka.

DEL

Onsdag la den sjarmerende farkosten til på Kavringen på Nesodden som siste stopp før målet: Bygdøynes i Oslo.

Den 40 fot store båten holdt sju knop inn Oslofjorden.

Torsdag var den på plass på Bygdøy.

Palmeblader

Kabang er en utspent stokkebåt med seil av palmeblader som måler 3 x 3 meter. Den representerer en båttype som har vært i bruk i tusener av år over store deler av verden.

Båten tilhører opprinnelig en avansert maritim steinalderteknologi og er en type båt som kan ha blitt brukt i Norge i bronsealderen. Helleristninger av lignende båter blitt funnet langs norskekysten, blant annet ved Hafrsfjord og Lista.

Eksperiment

Et mannskap av nordmenn og representanter fra Mokenfolket, en gruppe sjønomader fra grensetraktene mellom Thailand og Burma, har i sommer seilt norskekysten fra Kristiansand til Oslo. Formålet har vært å skape kulturmøter mellom et sørøstasiatisk sjønomadefolk og norsk kystkultur.

Seilasen har også vært et maritimt-historisk eksperiment. Mokenfolkets teknologi har klare paralleller til maritimteknologi i forhistorisk tid i nordiske farvann.

Båtens møte med norsk bølgeklima er derfor egnet til å gi innsikt i sjøveis ferdsel langs vår egen kyst i et langt tidsperspektiv, ifølge Kon-Tiki Museet.

Kabang-ekspedisjonen er etablert for å finne ut om denne båten kan ha seilt rundt den norske kysten i steinalderen. Det finnes tegninger som kan vise det.

Dokumentarfilm

Prosjektet er organisert av Kon-Tiki Museet, Norsk Maritimt Museum og filmproduksjonsselskapet Ten Thousand Images.

Ekspedisjonen vil munne ut i en dokumentarfilm som har premiere under Filmfestivalen «Early Man and the Ocean» på Bygdøynes 23. september i år. Båten vil ligge til kai på Bygdøynes til 26. september. (ANB)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags