Torsdag kan du pynte gravkranser i Smia: – Travle mennesker i vår tid trenger å stoppe opp

Allehelgen: -  Torsdag pynter vi kranser og lys i Smia, sier Oddrun  Bøhlerengen som fra januar er tilbake i full stilling ved kirkekontoret.

Allehelgen: -  Torsdag pynter vi kranser og lys i Smia, sier Oddrun Bøhlerengen som fra januar er tilbake i full stilling ved kirkekontoret. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi trenger å tenke litt over hva livet, døden og mennesker som har gått bort har betydd for oss, sier Oddrun Bøhlerengen i Drøbak og Frogn menighet. Torsdag inviteres alle som har opplevd å miste noen til lys- og kransepynting i Smia.

DEL

1. november er Allehelgensdag. I den forbindelse åpner kirkene i Drøbak og Frogn dørene for arrangementer både torsdag, lørdag og søndag.

Viktig å minnes

– Før hadde minneritualer og tradisjoner en større plass i samfunnet, nå må vi skape plass til dem på en annen måte. Ikke alle familier er like sammenvevd lenger og trenger andre arenaer for å samles og minnes. Der har kirken en viktig funksjon som et sted man kan snakke om sorg. Ikke bare i forbindelse med begravelser, men også i årene etterpå. Steder å samles for å speile livet, er viktig for vår psykiske helse, sier Oddrun Bøhlerengen.

At kirken nå inviterer etterlatte, pårørende og andre til samling for å pynte lys og gravkranser, er nytt i år.

– Vi skal prate sammen, spise og tenne lys. Dette skal være en fin og uformell samling der vi gjør noe konkret og minnes dem vi savner, sier Oddrun Bøhlerengen på vegne av diakoniutvalget. Utvalget stiller med kranser og pynt, med det er også mulig å ta med seg noe eget. Pyntingen finner sted i Smia, og du kan komme alene eller sammen med en venn. Også barn er hjertelig velkomne.

– Vi har også et eget «herrehjørne», det er ikke sikkert alle har lyst å pynte krans, sier Bøhlerengen. Det er bare å møte opp i foajeen på Smia.

Alle er velkomne

Pårørende til mennesker i Frogn og Drøbak som har gått bort det siste året, har fått invitasjon i posten. Men samlingen torsdag er for alle som har mistet noen, om det så er lenge siden. Det serveres suppe og kapellet er åpent, om man ønsker en stille stund.

Fredag vil diakoniutvalget dele ut lys på Drøbak City og lørdag er det lyskonsert med Drøbak Gospel i Drøbak kirke. Søndag blir det gudstjenester i begge kirkene. Først i Frogn kirke ved Andreas Skolt Iversen og på ettermiddagen minnegudstjeneste i Drøbak kirke ved Dag-Kjetil Hartberg, Andreas Skolt Iversen og Camilla Kofoed Steen. Navn på menighetens 102 døde siden forrige Allehelgen leses opp, og Drøbak kantori deltar med sang.

Lyser opp kirkegårdene

– På kveldstid denne søndagen er kirkegården et vakkert skue, med pyntete graver og et hav av funklende lys som viser at vi står sammen om å minnes de vi har mistet, ikke bare det siste året, men for kanskje mange år siden, for man glemmer ikke. Allehelgen er en tradisjon som gjør oss godt, og som vi derfor må ta vare på, sier Bøhlerengen.

FAKTA:

På allehelgensdag minnes vi dem som har gått bort ved å tenne lys og pynte gravstedet. Opprinnelig ble allehelgensdag innført for å minnes alle helgener. Den norske kirke minnes i stedet de som har gått bort. Markeringen stammer fra den katolske kirke, og var fram til 1770 en merkedag på primstaven den 1. november. I dag feires alltid allehelgensdag på den første søndagen i november.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags