Datteren beskrev en voldelig afrikansk mannskultur

FØLGER SAKEN: Etterforskingsleder Svein Brage Husdal fra Drøbak og aktor Aina Mee Ertzeid fra Nesodden i saken mot en mann i 30-årene fra Heer i Frogn.

FØLGER SAKEN: Etterforskingsleder Svein Brage Husdal fra Drøbak og aktor Aina Mee Ertzeid fra Nesodden i saken mot en mann i 30-årene fra Heer i Frogn. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Datteren beskrev tiltalte og avdøde som to fiender i samme hus på Heer i Frogn.

DEL

På videolink fra et annet sted i landet fortalte datteren om mye vold mot moren. Først fra hennes biologisk far, og noen år senere fra en ny samboer som nå står tiltalt for drap på moren.

Datteren har opplevd det som en hovedoppgave i oppveksten å verne sin lillebror, og utviklet etter drapet magesår.

Datteren som nå er 17 år gammel fortalte retten at hun nå bor hos fosterforeldre som virkelig bryr seg og har gjort det mulig for henne å senke skuldrene og slappe av for første gang.

Afrikansk mannskultur

Datteren fortalte at uenigheten mellom moren og hennes samboer dreide seg om penger han skyldte henne for huset og om hans sjalusi.

Avdøde og tiltalte er fra henholdsvis Etiopia og Eritrea, men snakket samme språk. Barna snakker kun norsk.

Datteren beskrev en afrikansk mannskultur med vold og kvinneforakt.

Hun fortalte at hun har mistet all tillit til alle voksne generelt, og at hun var livredd for at lillebroren skulle vokse opp til å bli voldelig.

Gråt og grusomhet

Tiltalte svarte tydelig nei på alle skyldspørsmål fra dommer Karl Magnus Norbakk da rettssaken begynte i Follo tingrett mandag formiddag.

Da avdødes datter forklarte seg satt han slik at hun ikke kunne se ham direkte. Han noterte flittig i en notatbok og kastet knapt et blikk på skjermen.

Avdødes sønn, som sto midt oppi dramatikken da moren ble drept forklarte seg i et avhør ved Barnehuset i Oslo en ukes tid etter drapet. Han klarte ikkeå stanse volden mot moren.

Ikke skyldig som tiltalt

Forsvarer Henrik Nikolai Bliksrud gjorde det klart at tiltalte anser at volden som ble utøvet skjedde i nødverge. Uten at Bliksrud ville foregripe sin egen prosedyre ville han like godt forberede retten på at det senere vil bli fokusert på forståelsen av om volden kunne medføre døden.

Han pekte allerede nå på muligheten for at det i stedet for drap kan være snakk om vold med døden til følge, som er en annen paragraf med langt lavere strafferamme enn straffelovens paragraf 275 for drap.

Ble ikke forstått

Den tiltalte sa i sin forklaring at samboeren hadde angrepet ham med kniv i boligen på Heer den kvelden, og at han måtte forsvare seg.

Tiltalte ble norsk statsborger i 2015 og mener selv han snakker godt norsk. Rettens administrator gjorde det flere ganger klart at han ikke forsto tiltalte, særlig da tiltalte ble ivrig.

Også advokatene og tilhørerne hadde problemer med å forstå.

Dommeren tok opp problemet flere ganger. En tiltalt kan nekte å forklare seg, og tiltalte i denne saken nektet å ta imot hjelp fra en tolk som satt få meter til siden.

Det er fare for at noen av tiltaltes poenger ikke kom fram i retten, men dommer Karl Magnus Norbakk sørget for å protokollere at tiltalte er gjort uttrykkelig oppmerksom på dette poenget.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags