Lengst standup erfaring av de tre har Joachim Skage, som er leder av Norges første og største standup-klubb, nemlig Reis Deg Komikerklubb som ble etablert i 1994. Med seg til Reenskaug fredag 19. oktober har han Merethe Lindstad og Emil Bjørgaas.

Spent

Sistnevnte har stått på scenen siden 2014, og er aktiv i humorgruppen «Vi selger humor» som lager podcast, video og sceneshow. Det er imidlertid første gang han opptrer på hjemmebane.

– Det blir gøy. Jeg bor jo i Drøbak, og er oppvokst her også. Men jeg vet jo ikke hvem som kommer, så det er jeg litt spent på.

Han så mye standup-videoer i oppveksten.

– Så fant jeg ut at man kunne gå på kurs i Oslo. Jeg prøvde meg for fire år siden, og har fortsatt. Og det har gått ganske bra, sier Bjørgaas, som er glad i absurd humor.

Også Merethe Lindstad opptrer i Drøbak for første gang.

– Det blir veldig spesielt for meg. Jeg har ikke bodd der siden sent i tenåra. Jeg har blandede følelser, men det er mest positivt, sier komikeren som ble født på Drøbak fødestue, og tråkket mye rundt på Reenskaug i sin tid.

Soloshow

Hun hadde premiere på sitt soloshow «Karma som fortjent» i mars, og ble kåret til Østlandets nye stand-up stjerne i 2016. Men bak humoren ligger en tung historie, som hun ikke er redd for å trekke frem på scenen. Hun var rusavhengig i 25 år, og sluttet for åtte år siden. For et par år siden kuttet hun også ut LAR-medisinen.

– Mye av det jeg pleier å bruke på scenen er min egen historie. Det er det som har falt naturlig for meg å harselere med, sier Lindstad, som mener det er naturlig å trekke inn noe om «hva som skjedde med Merethe etter at hun forlot Drøbak».

Hun ikke ser bort fra at nervene kommer til å melde seg, selv om hun har solid erfaring scenen.

– Jeg drev mye med foredrag før, og er vant til å stå foran publikum. Men nå er jeg tryggere i humorrollen og virker sikkert mer strukturert enn i starten.

Hun er spent på responsen i Drøbak.

– Det blir sikkert annerledes enn i Oslo, og man får seg alltid noen overraskelser, sier Lindstad, som har fått signaler om at det kommer folk som hun ikke har sett siden ungdomsskolen.

 

Rasister

Hun har bare fått gode tilbakemeldinger på hvordan hun deler sin histore.

– Jeg er opptatt av åpenhet om rus og psykisk helse, og humor er viktig også når det gjelder disse temaene. Så lenge jeg fleiper om mitt eget liv tenker jeg at det er greit.

Skage er ute på turné med sitt show «Rasister er også mennesker», og kommer rett fra Sørlandet.

– Drøbak blir siste stopp før John Dee, sier Skage som håper mange velger å ta turen ut på byen fredag.

Han har tidligere hatt både Lindstad og Bjørgaas på standup-kurs.

– Det er hyggelig å se at folk fortsetter med standup, sier han.

Skage har valgt å ta noen sjanser i valg av navn på showet sitt.

– Det er en tittel som ikke nødvendigvis høres ut som «good times». Folk blir nysgjerrige, men skeptiske. Mange kommer bort etterpå og er letta over at det var så gøy. Men det er en tittel som blir lagt merke til.

Litt av poenget er at rasismen ikke blir borte selv om man skyver rasister lenger ut eller snur ryggen til dem.

– Jeg vil si noe om fenomenet. Hvis målet er at det skal bli mindre rasisme, må man møte folk med åpenhet og raushet. Jeg gjør litt narr av antirasistene og, sier Skage.