Jazz og folkemusikk

I dag byr Kulturisten på både jazz og folkemusikk musikk i vanntårnet og på steilene.

Jazzklubben skal ha sesongstart, og samtidig Kulturisten-innslag. Supersaksofonist Rolf-Erik Nystrøm skal spille aldeles solo i Galleri Vanntårnet denne ettermiddagen.

– «Supersaksofonist» er ikke Nystrøms egenbeskrivelse, opplyser Jazzklubbens leder Andreas Haddeland.

– Det må være tillatt å bruke den ubeskjedne betegnelsen om en musiker som er like virtuost hjemme i moderne jazz og samtidsmusikk som i Prøysen-viser, rock og fri-impro.

Nystrøm er 39 år, musikkhøyskoleutdannet og -ansatte og kjent fra band som Zanussi 5, Poing og Hero. Han har uroppført en stort antall verk med Filharmonien og andre klassiske ensembler, har samarbeidet med Lars Lillo-Stenberg, Backstreet Girls, Folk & Røvere, og turnerer over hele verden.

Et par timer etter at Nystrøm begynner sin konsert er det klart for Kulturistens folkemusikkveld ute på Steilene. Tre forskjellige konstellasjoner spiller i den gamle fabrikkbygningen. Svensk, norsk, engelsk og irsk blir det.

Nesoddparken fylles opp
Som en del av kulturisten skal Nesoddparken dessuten fylles med kunsten til Ingrid Jangaard Ousland, som har tatt del i kunstbildet på Nesodden siden slutten av 1950-tallet. Utstillingen heter "Nord og Vest" og dreier seg om det norske kystlandskap.

- Landskapene er stiliserte og i noen verk nærmer de seg grunnformene, opplyser utstillingens kurator Randi Kalgraff.

Mer Kulturisten-kunst
Søndag ettermiddag er det klart for Hellviktangens Kulturtisten-utstilling.

Det er nesoddkunstnerne Vigdis Bøyding, som viser grafikk i koldnål og mezzotint, og Anne-Karin Sundquist, med sine malerier og arbeider på papir.

Utstillingsansvarlig Eva Berland er glad for å kunne presentere Bøyding og Sundquist, men litt lei seg for at utstillingen ikke står på det offisielle Kulturisten-programmet slik den burde.

Sundquist viser bilder i olje på papir og plater under vignetten «Bilderom». Linjene refererer til da hun som barn satt lommelykta mot øyet.

– Jeg så liksom en vei som gikk innover. I arbeidene ser jeg for meg en vei mot horisonten, snur motivet opp/ned og fjellet bak reiser seg. I utvalget av arbeider ser jeg etter sammenhenger. Det er både intellektuelt og følelsesmessig, men likevel forsøk på noe sant.

Bøyding er grafiker og arbeider med de fleste teknikker. På Hellviktangen viser hun mezzotint eller koldnål. Hun forklarer at alle motivene er ting hun har sett.

– Noe som berører meg. det kan være vakkert, skremmende, stille, merkelig, stygt og så videre. Jeg bearbeider en kopperplate og når den er ferdig, begynner jeg å polere platen med forskjellige verktøy, slik at de lyse feltene i platen kommer til syne.

Program for Kulturisten finner du her:
http://issuu.com/sommersethdesign/docs/kulturisten-program2014_49b1e41e47ab90