Gå til sidens hovedinnhold

Langøyene rustes opp for 304 millioner – blir ferdig om et par år

Artikkelen er over 3 år gammel

En gang var Nesoddens nordligste øy ei varm søppeldynge og et paradis for rotter og fluer. Om en stund blir det enda mer av et badeparadis for mennesker.

Fra 1908 og i førti år framover var Langøyene søppelplass for Oslo. Avfallet ble fylt opp mellom det som tidligere var to øyer, Nordre og Søndre Langøy.

For å demme opp ble gamle skipsvrak senket ned i begge ender av sundet, slik at det i dag framstår som ei sammenhengende øy.

Selv om den ligger innenfor Nesodden, er det Oslo kommune som har ansvar for Langøyene, og nå er et oppryddingsprosjekt vedtatt og et stort arbeid i gang.

Fra søppel til bad

I vår inviterte de interesserte entreprenører til å gi tilbud. I Oslo kommunes budsjett fra i fjor er det i økonomiplanperioden satt av 304 millioner kroner dette, selv om endelige økonomiske ramme ikke blir klarlagt før tilbudsprosessen er tilbakelagt. Fristen gikk ut 20. april, og fem leverandører skal få mulighet til å komme med et tilbud.

I 1949 ble siste søppellass dumpet mellom øyene, og i 1952 flyttet de siste øybeboerne i land.

I dag er Langøyene et populært utfluktssted, ikke minst for naturister. Øyene har ei lang sandstrand, svaberg og to sandstrender. Det er ei stor gresslette, sandvolleyballbaner, benker og bord, mye er rullestolvennlig og i sommersesongen er det kiosk. Nord på øya er det dessuten mulig å telte.

Avfall i gresset

Langøyene har ellers gjort seg bemerket ved at det var her festivalen Sommerøya begynte i 2010.

Sommeren 2013 begynte søppel å komme til syne på øyas gresslette. ​Det er bakgrunnen for at området nå skal sikres, slik at miljøgifter ikke lekker ut av det gamle avfallsdeponiet. Det skal også legges bedre til rette for rekreasjon og badeliv.

Deponioverflaten skal dekkes til både på land og i sjø, det skal lages ny kai, ny Ruter-brygge og nye servicefasiliteter.

– Når tiltakene er gjennomført vil Langøyene på nytt framstå som en perle i Oslofjorden, sier Lena Nesset, som er kommunikasjonssjef i eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune.

Null forurensning

– Øya vil være bedre rustet til å ta imot besøkende fra både Oslo og Nesodden, i et friluftsområde uten forurensning.

– Når kan vi glede oss over de bedrede forholdene?

– Vi er ferdige med et forprosjekt og planlegger nå gjennomføringen. Framdrift er en av de tingene som vil bli klarlagt. Vi håper øya bare behøver å være stengt èn badsesong. Slik planen ser ut nå vil en oppgradert øy kunne tas i bruk i 2020/2021, sier Nesset

Men i sommer vil det altså være åpent på Langøyene. Dermed kan nesoddinger som er lei egne strender, og ikke har egen båt, ta båten til byen og en ny båt fra Vippetangen for å se øyene med selvsyn.

Les også

I 1982 la han ned fabrikken på Husbergøya, så dro John Michael tilbake til barndomsriket 

Les også

Ingen flere enn Rudolf og Anders bor på denne øya

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.