Så mye tjener toppene i LO og NHO

LOs leder Hans-Christian Gabrielsen og NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund starter tarifforhandlingene 2018.

LOs leder Hans-Christian Gabrielsen og NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund starter tarifforhandlingene 2018. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Denne våren skal fire mennesker bestemme din lønn og pensjon. Slik er deres egne gullordninger.

DEL

Nå er det i gang. Mandag formiddag overleverte LO formelt sine krav til NHO før hovedoppgjøret starter tirsdag.

Det er særlig to saker arbeidslivstoppene må løse denne våren – lønn og pensjon. Arbeidstakerne har krevd reallønnsvekst for alle grupper, mens arbeidsgiverne krever moderasjon og lav lønnsvekst.

Den store nøtta partene må knekke er problemene knyttet til avtalefestet pensjon (AFP). Her krever LO å tette hullene som gjør at mange mister retten til AFP mot slutten av arbeidslivet, og en bedre ordning for sliterne som ikke klarer å stå i jobb lengre enn til 62 år. Arbeidsgiverne i NHO mener på sin side at ordningen er underfinansiert, og krever innsparinger i ordningen på sikt.

Partene har allerede forhandlet om AFP i månedsvis, men ikke kommet fram til noen løsning. LO har allerede varslet at forhandlingene kommer til å gå til mekling, og at streikespøkelset truer.

Vårens oppgjør kan altså bety mye for din framtidige lønn og pensjon. Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) har samlet lønns- og pensjonsvilkårene til de fire hovedpersonene som sitter på nøkkelen til hvordan lønna og pensjonen din vil bli i årets oppgjør.

Alle tallene er hentet fra organisasjonenes årsregnskap for 2016.


Oslo  20180109.
Kristin Skogen Lund, Administrerende direktør i NHO, holder innlegg  på NHOs årskonferanse 2018.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo 20180109. Kristin Skogen Lund, Administrerende direktør i NHO, holder innlegg på NHOs årskonferanse 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO

Lønn: 3.656.000. Innbetalt pensjon: 627.000. Bilgodtgjørelse og andre godtgjørelser: 222.000.

Skal forhandle lønn og pensjon med LO. Meklingsfristen er satt til 7. april.


Oslo  20180227.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen under representantskapsmøtet i Folkets Hus tirsdag.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Oslo 20180227. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen under representantskapsmøtet i Folkets Hus tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto:

Hans-Christian Gabrielsen, leder i LO

Lønn: 1.294.000. Innbetalt pensjon: 289.000. Annen godtgjørelse: 130.000.

Årets oppgjør er et samordnet oppgjør, som betyr at Gabrielsen og LO forhandler lønn og pensjon med NHO på vegne av hele LO-fellesskapet. Har arbeidsplikt til han er 65 år.


Oslo  20170301.
NHO orienterer om årets lønnsoppgjør. Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri fortalte om NHOs krav.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo 20170301. NHO orienterer om årets lønnsoppgjør. Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri fortalte om NHOs krav. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri

Lønn: 2.478.000. Innbetalt pensjon: 755.000. Andre lønnsrelaterte ytelser: 472.000.

Skal forhandle om reise, kost og losji med Fellesforbundet. Skal altså ikke forhandle om lønn og pensjon i år. Lier-Hansens rådgiver Finn Langeland understreker at direktøren ikke har AFP-ordning selv.


Oslo  20170221.
Jørn Eggum leder i Fellesforbundet  på representantskapsmøte tirsdag i Folkets Hus i Oslo. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo 20170221. Jørn Eggum leder i Fellesforbundet på representantskapsmøte tirsdag i Folkets Hus i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet

Lønn: 980.000. Innbetalt pensjon: 93.000. Godtgjørelser: 19.000.

Selv om årets oppgjør er samordnet, får oppgjøret en såkalt forbundsvis sløyfe. Det betyr at Eggum og Fellesforbundet skal forhandle om temaet reise, kost og losji med Norsk industri. Eggum forhandler altså ikke om lønn og pensjon på vegne av sine medlemmer i år. (ANB)Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags