Er gassgrillen din klar for grillsesongen?

Det er viktig at den nye propanbeholderen håndteres på riktig måte når den skal fraktes hjem.

Det er viktig at den nye propanbeholderen håndteres på riktig måte når den skal fraktes hjem.

Artikkelen er over 1 år gammel

Grillsesongen står for døren, og det er på høy tid å sjekke at grillutstyret er klart til bruk.

DEL

Endelig begynner det å bli varmere i lufta, og mange har allerede tatt frem grillen. Men det er flere ting man bør huske på før kotelettene hives på grillen. Kan du for eksempel Propanvettreglene?

Å vaske og rengjøre grillen før bruk etter vinterdvalen er førsteprioritet for mange grillentusiaster. Men det er også smart å sjekke propanbeholder og utstyr for lekkasjer og slitte slanger før den tas i bruk, skriver Moss Avis som siterer en pressemelding fra AGA.

For å være på den sikre siden, kan man følge noen greie regler.

Ta strakeste veien hjem

Selv om det er trygt å bruke propan om det håndteres riktig, er det noen ting man må huske på:

– Om du kjøper deg en ny propanflaske, ta helst strakeste vei hjem. Under transport, er det viktigste at flasken er godt festet i stående posisjon, i bagasjerommet, sier Morten Engmann er tidligere fagansvarlig for farlig stoff hos Oslo Brann- og Redningsetat (OBRE).

Når du kommer hjem, prøv å klargjøre flasken tidlig og gjør følgende:

 • Se etter at ventilen på flasken er plombert med en plasthette
 • Sjekk at koblingen sitter ordentlig
 • Kontroller også gasslangen for små sprekker ved å bøye slangen kraftig. Åpne for flaskeventilen slik at det blir et overtrykk i utstyret, og påfør såpevann eller lekkasjespray. Dersom du oppdager bobler må slangen, eventuelt pakninger, byttes
 • Flasken skal stå ved siden av grillen – ikke under
 • La flasken stå i skyggen og på et sted som har god gjennomlufting
 • Skulle det begynne å brenne, steng ventilen!
 • Husk at propan er tyngre enn luft, så ikke plasser propanflasken over f.eks et sluk da propan kan samle seg der nede.

Er du blant dem som gjerne setter gassflasken under grillen, bør du tenke deg om.

– Jeg husker for noen år siden var det var en som hadde plassert flasken direkte under grillen. Da begynte det å dryppe fett på sikkerhetsventilen, som løste seg ut og antente.

Vedkommende fikk svidd luggen litt, men ellers gikk det heldigvis bra, men Engmann kommer med følgende råd:

– Kjenner man gasslukt eller registrerer lekkasjer skal man stenge gasstilførselen omgående og ta av regulatoren.

Samtidig må man fjerne alle tennkilder, som sigaretter, åpen ild og elektrisk verktøy. Luft grundig med åpne vinduer og dører, og evakuer ut av området.

Klargjøring av grillen

Kai Arne Trollerud er sikkerhets- og kompetanseansvarlig i AGA, og understreker at det likevel er mye som skal til for at det går galt med propan.

– Propan er ikke ufarlig, men om du håndterer det på samme måte som forskriftene sier, så er du trygg. Nordmenn generelt er flinke med propan. Likevel, uhell kan skje og det er derfor viktig å vite hvordan man håndterer propan, sier han.

Det er mange fordeler ved å bruke gassgrill. Du kan grille når som helst, slipper å vente på «perfekte glør», og du slipper røyk. Siden gassgrillen er enkel å rengjøre, bruker mange grillen oftere og over lenger tid enn tidligere.

Viktig vedlikehold

– Vi anbefaler alle å lese igjennom propanvettreglene, og gjerne henge dem opp slik at de er lett tilgjengelige, legger Trollerud til.

Gummislangen på griller som selges i Norge lages av en type gummi som skal tåle inntil 30 minusgrader, så selv om grillen har stått ute i hele vinter betyr ikke det at den nødvendigvis må byttes. Men hvordan grillen er oppbevart kan innvirke på når du må bytte ut slangene.

- Disse slangene inneholder en større andel naturgummi enn PVS-slanger, som gjør at de blir mer ømtålige overfor sollys. Derfor er det viktig å sjekke slangen for lekkasjer før du starter å grille i år, sier Arnstein Værdal, salgssjef i Elkjøp Norge i en pressemelding.

PROPANVETTREGLENE:

 1. Les og følg bruksanvisningen på propanutstyret.
  Før du monterer og tar i bruk propananlegget, bør du forsikre deg om at alle anvisninger følges. Ikke forsøk å reparere eventuelle skader på apparat, regulator eller flaske selv.

 2. Sjekk for lekkasjer, spesielt slanger og koblinger.Propanslangen skal være merket etter europeisk norm, EN 3821. Internasjonalt godkjente propanslanger har oransje farge. Knekk slangen mellom tommel og pekefinger. Dersom det har kommet sprekker i slangen skal den skiftes. AGA anbefaler at slanger skiftes minimum hvert 3. år. Før hver sesong tar man en lekkasjetest på slangen og koblingene. Steng regulatoren på grillen, og åpne ved flaskeventilen slik at det blir et overtrykk inne i slangen og koblingene. Spray såpevann, eller egnet lekkasjespray som er å få kjøpt i faghandelen på slangen og koblingen. Blir det bobler må tiltak utføres.

 3. Bruk kun CE-merket propanutstyr.

 4. Ikke utsett flasken for kraftig varme.
  Alle propanflaskene til AGA har en sikkerhetsventil. Denne slipper ut overtrykk som måtte oppstå ved unormal varmepåvirkning, slik at beholderen ikke eksploderer. Stiger trykket inne i flasken til ca 25 bar vil ventilen åpne og slippe ut propangass inntil trykket/temperaturen synker igjen.

 5. Propanflasken skal alltid stå.
  Sikkerhetsventilen er designet for å slippe ut propan i gassfase hvis trykket blir for høyt. Dersom flasken ligger vil det komme flytende propan ut av sikkerhetsventilen, og denne vil ikke nødvendigvis avlaste trykket slik det er tenkt. Flasken kan i verste fall eksplodere.

 6. Ha alltid grillen eller gasskomfyren under oppsyn.
  Som med all annen bruk av varme skal man ved bruk være oppmerksom. Dette for å unngå uønskede hendelser. Tar det fyr i utstyret skal du forsøke å stenge gasstilførselen eller ta av koblingen til flasken om mulig.

 7. Etter bruk, koble regulatoren fra flasken.
  Om utstyret ikke skal brukes innen rimelig tid anbefaler AGA at regulatoren kobles fra og flasken oppbevares på et sikkert sted med god ventilasjon.

 8. Ha alltid nok gass, eventuelt en reserveflaske.
  Det er kjedelig å gå tom for gass når man er midt på sjøen eller på hytta. Sørg derfor for å alltid ha en liten reserveflaske for sikkerhets skyld.

 9. Du kan oppbevare inntil 55 liter propan inne i boligen din, samt totalt 90 liter i uthus, garasje eller liknende.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags