Ny og miljøvennlig kunstgressbane på plass på Berger

Mange barn fra Berger skole møtte opp for å se ordfører Truls Wickholm åpne Nesoddens nye miljøvennlige 7er bane. I bakgrunnen: prosjektleder Bjørn Askautrud i Nesodden kommune, som har hatt ansvaret for byggingen av banen.

Mange barn fra Berger skole møtte opp for å se ordfører Truls Wickholm åpne Nesoddens nye miljøvennlige 7er bane. I bakgrunnen: prosjektleder Bjørn Askautrud i Nesodden kommune, som har hatt ansvaret for byggingen av banen.

Artikkelen er over 1 år gammel

På de fleste kunstgressbaner i Norge brukes gummigranulat basert på gjenvinnende bildekk (SBR-gummi). Nå har en ny 7er bane sett dagens lys på Berger. Den er full av sukker.

DEL

(NESODDEN) Den nye banen på Berger har granulater laget av sukkerrør. Noe som er adskillig mer miljøvennlig enn alternativene.

– Vi er veldig stolte av å være en av de første kommunene som åpner en bane med helt nye bio-granulater basert på sukkerrør. Her forener vi hensynet til naturen og behovet for å ha et skikkelig idrettstilbud for barn og unge på Nesodden, sier ordfører Truls Wickholm, som sammen med rådmann Wenche Folberg og representanter fra Nesoddens kommuneadministrasjon, og Nesodden IF sto for åpningen av banen.

Fotball og miljø

– Det burde ikke være et valg mellom å la havet og naturen kveles av plast og å la barn spille fotball. Det å delta i idrett er noe av det viktigste vi kan gi barn. Fotball er den idretten som favner flest på Nesodden i dag. Her lærer man lagspill og det å inkludere hverandre i laget uansett bakgrunn, sier Wickholm til Amta.

Håper det er blir vellykket

– NFF har åpnet opp for andre granulattyper og vi har selv testet en kombinasjon av cellulose og bioplast på en liten bane i Oslo. Videreutviklingen av granulatet basert på sukkerrør har vi enda ikke kunnskap og erfaring med, men det jeg håper det blir et vellykket produkt. Det er åpenbart et marked for nedbrytbart granulat. Det synes NFF er kjempebra, sier anleggssjef Ole Myhrvold i Norges Fotballforbund (NFF) til Bygg.no.

Ikke-fossile materialer

– Det blir veldig spennende å se hvordan denne typen bio-granulater, som ikke er basert på fossile råmaterialer som SBR-gummi (bildekk), vil fungere, sier Martin Lundquist, fagsjef kultur og idrett. 

– Forhåpningen er jo at dette produktet vil kunne erstatte SBR-gummi granulater på alle kommunens kunstgressbaner etter hvert.

FAKTA:

Et helt nytt produkt, som er utviklet spesielt for kunstgressbaner. Ifølge produsenten skal det gi kunstgressbanen

 • Naturlige spillegenskaper (etter nye FIFA krav)
 • Slitesterkt infyll (etter nye FIFA krav) - ingen pulverisering (støv)
 • Trygt for mennesker og miljø
 • Resirkulerbart
 • Ubegrenset tilgjengelighet
 • Alternativer når Bio infyllets levetid er over:
 • Gjenbruk - ta det i retur
 • 100% biologisk nedbrytbar - sertifisert (EN13432)
 • Industriell kompostabel - sertifisert og registrert
 • Ingen tilstedeværelse av tungmetaller
 • Oppfyller REACH (Registrering, Vurdering, Godkjenning og Begrensning av kjemikalier). Målet med REACH er å sikre et høyt beskyttelsesnivå for menneskers helse og for miljøet.
 • Nedbrytes i sjøvann
Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags