Kjempesuksess med klesbyttedagen

MILJØVERN: Klesbyttedagen på Tangenten på Nesodden ble en større suksess enn Naturvernforbundet hadde våget å håpe på.

MILJØVERN: Klesbyttedagen på Tangenten på Nesodden ble en større suksess enn Naturvernforbundet hadde våget å håpe på. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Klesbyttedagen på Nesodden var en stor suksess. På landsbasis mener Naturvernforbundet at miljøeffekten tilsvarer kjøring i 50 år med en bil.

DEL

– På Nesodden bibliotek møtte 250 unge og gamle klesbyttere opp for å sikre seg de beste skattene, og over 1 000 plagg fikk nye eiere, forteller Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet.

Silje Ask Lundberg, som er leder i Naturvernforbundet, inviterte til «Den store klesbyttedagen» på Kafe Tangenten i midten av april.

Mange andre steder er det osgå gjennomført klesbyttedager, og de siste resultatene er nettopp kommet inn.

Betydelig effekt

– Tallene viser at de positive klimakonsekvensene av klesbytte er betydelige. Klesbyttedagen var også større enn tidligere år, med rekordhøyt antall byttede plagg, sier hun, og sammenligner det hele med å spare naturen for klimagassutslipp tilsvarende 50 år med bilkjøring.

Arrangementet på Nesodden skjedde i samarbeid med Nesodden Bibliotek, og i tillegg til selve byttingen var det hele et hyggelig sosialt arrangement.

Silje Ask Lundberg

Silje Ask Lundberg

Naturvernforbundet legger vekt på at kjøp av nye klær påvirker miljøet, ettersom både produksjonen og transporten er forurensende og krever mye ressurser. Naturvernforbundets ferske tall viser at over 18 000 klesplagg byttet hender i løpet av dagen.

Miljøregnestykket:

- Vi er veldig glade for å se at så mange synes det er gøy å gjøre noe for miljøet. For hver kilo med klær vi bytter i stedet for å kjøpe nytt, kan vi nemlig spare 4000 liter vann, 3 kg kjemikalier og 28 kilo CO2-ekvivalenter, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

- Vi var overveldet over responsen i fjor og jubelen stod i taket da det viste seg at deltakerne hadde byttet enda flere klær i år, sier Silje Ask Lundberg.

- Årets arrangement var mye større enn fjorårets, og det hadde vi aldri fått til uten hundrevis av frivillige som arrangerte byttefest på sine hjemsteder, sier hun.

- Selv om bytting også er gunstig for lommeboka, er jo det beste selvfølgelig den store miljøgevinsten. Vi har spart vann tilsvarende det grunnleggende dagsbehovet for en halv million mennesker og vi har spart naturen for 13,5 tonn kjemikalier.

Sprer seg i Norden

Klesbyttedagen er en del av Naturvernforbundets satsing på å ta vare på det man har. Dette er den andre gangen klesbyttedagen har blitt arrangert i hele Norden. Klesbyttedagen har allerede blitt arrangert i Sverige og Danmark i flere år under konseptet Nordic Swap Day.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags