(Nettavisen): Rett før jul innførte amerikanske trafikkmyndigheter nye retningslinjer som har som mål å få mobiltelefon-og bilprodusenter til å lage løsninger som hindrer at sjåfører blir distrahert når de kjører bil.

Vi vet at sjåfører ofte gjør det ulovlige og høyst trafikkfarlige å surfe på mobilen eller sende meldinger når de sitter bak rattet.

Glem det å snakke uten handsfree. Det er betydelig verre med folk som ikke følger med på veien overhodet. Det koster liv.

LES OGSÅ: Nå kan du få ditt eget bilskilt

Vil holde telefonen tyst

Nå bekrefter Apple at deres nye operativsystem for iPhone, iOS 11, vil komme med en funksjon som forsøker å hindre at du bruker mobilen bak rattet. Oppdateringen kommer til høsten.

Funksjonen har fått navnet "Do not disturb while driving", og er en funksjon som sørger for at mobilen ikke vil gi deg beskjed om nye tekstmeldinger eller lignende når du kjører bil. Faktisk blir skjermen helt svart.

Det er med andre ord ikke helt ulikt når du setter mobilen i nattmodus, der du slipper å vekkes av varsler mens du sover.

Men i tillegg kan telefonen settes opp til automatisk å sende svar til personer som ønsker å få tak i deg.

Ifølge Apple bruker man blant annet GPS-informasjon til å vurdere om man sitter i en bil i bevegelse, noe som betyr at man ikke trenger å parre telefonen til bilens systemer for at det skal fungere.

Apple Car Play uansett fungerer - hvor man får gjennom samtaler og stemmeopplesing av tekstmeldinger gjennom bilens infotainmentskjerm.

LES OGSÅ: 1 av 8 har sittet på med en fyllekjører

Ja da, du kan overkjøre funskjonen

Den åpenbare problemstillingen som dukker opp er selvsagt hva med bilens passasjerer? Skal ikke de få bruke mobilen.

Jo da, det skal være mulig å overkjøre funksjonaliteten og igjen ta mobilen i bruk. Så kan man da selvsagt stille spørsmål ved hvor nyttig det blir i praksis.

LES OGSÅ: 127.000 bileiere er i faresonen