For mange er smarttelefoner og nettbrett blitt fast følgesvenn også rundt måltidene. 1 av 20 er online ved middagsbordet daglig, mens 2 av 10 er det minst én gang i uka.

– I en hektisk moderne hverdag opplever mange at de tradisjonelle møtepunktene blir borte. Middagsbordet er det stedet vi fremdeles samles for å tilbringe tid med dem vi er glade i, men for mange er disse stundene også i ferd med å forsvinne, sier kommunikasjonssjef Christian Thommesen i Ikea Norge.
 

Les også: Beslagla mobil

Byfolk flinkest

For å lære mer om nordmenns liv i og rundt kjøkkenet, har Ikea og Norstat gjennomført en landsdekkende spørreundersøkelse. Blant dem som bor i Oslo er andelen enda høyere. Her oppgir 3 av 10 at de bruker smarttelefon eller nettbrett ved middagsbordet én eller flere ganger i uka.

Sørlendingene er de som bruker mobilen minst ved middagsbordet. Her er bare drøye 1 av 10 online under middagen én eller flere ganger i uka.

Jo mer landlig du bor, desto større er sannsynligheten for at du bruker mobilen eller nettbrettet ved middagsbordet.

På landsbygda sier 8 av 10 at de bruker mobilen under måltidet minst én gang i uka. På tettsteder og i mindre byer gjelder dette 7 av 10, mens bare 6 av 10 i de større byene gjør det samme.

Samlingsstund

Med årets katalogtema «Alt der trenger for å være sammen», ønsker Ikea å inspirere og hjelpe folk til å samles rundt måltidene.

– Det handler om å bruke den lille tiden vi har sammen, og da er det fint at man er til stede i øyeblikket og snakker sammen, i stedet for å sitte med nesa i mobilen og være sosial med venner man har på nett. Det er jo hverdager vi har flest av, og derfor ønsker vi å slå et slag for hyggen og det gode felleskapet i hverdagen, sier Thommesen.

Les også:Registrer dyra med smarttelefon

Osloboerne er både på topp og bunn av lista over mobilbruk ved middagsbordet. Bortimot halvparten av de spurte (49 prosent) sier at de sjelden eller aldri bruker mobilen ved under middagen.   

Et representativt utvalg på 1078 personer over 18 år har besvart undersøkelsen. (ANB)