Jordbær-kaos hos Saxebøl etter kalde netter

Kunden fra Nesodden har feriebolig i Moss, og forteller at hun likevel kjører fra Moss til Saxebøl for å kjøpe jordbær. I dag ble det fire kurver.

Kunden fra Nesodden har feriebolig i Moss, og forteller at hun likevel kjører fra Moss til Saxebøl for å kjøpe jordbær. I dag ble det fire kurver. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Vi er vant til ivrige jordbærkunder, men dette overgår alle forventninger, sier Per Fredrik Saxebøl, som tror årsaken er kalde netter. Nå må han be landbrukskontoret om lov til å lage større parkeringsplass.

DEL

Ved den berømte jordbærbua langs Åsveien var det lørdag morgen kø av biler som ventet på ledig parkeringsplass, slik at man kunne stille seg i køen av mennesker.

– Dette er helt ekstremt. Heldigvis har 50 plukkere vært i aktivitet siden klokka 05 på morgenen, og vi skal ha bær til de alle fleste et godt stykke utover dagen, sier Saxebøl.

– Vi har heldigvis ganske store parkeringsplasser, men jeg ser jo at det ikke er nok. Den ene plassen vil bli utvidet før neste sesong, hvis Landbrukskontoret i Follo godtar det. Vi har ikke lov til å gjøre noe i inneværende sesong, sier Per Fredrik Saxebøl.

Maiken Saxebøl har nå laget informasjonsskilt for å få bilistene til å kjøre rundt utsalgsboden. Et enkelt og effektivt tiltak ifølge far og jordbærbonde Per Fredrik Saxebøl.

Maiken Saxebøl har nå laget informasjonsskilt for å få bilistene til å kjøre rundt utsalgsboden. Et enkelt og effektivt tiltak ifølge far og jordbærbonde Per Fredrik Saxebøl.

Kalde netter?

– Hvordan kan kalde netter være årsaken til jordbærkø på dagtid?

– Kalde netter kombinert med varme dager er uvanlig, og det gir spesielt gode jordbær. Derfor er jordbær generelt ekstra gode i år, og derfor er folks interesse ekstra stor for bær som kommer direkte fra jorda, sier Saxebøl, som mener at «butikkjordbær» som har vært på rundreise i dagevis er et helt annet produkt.

– Men det er ikke like ekstrem interesse alle andre steder?

– Årsaken til ekstra stort press på jordbærbodene i vårt distrikt er nok også at Elisabeth og Hans Birger Stensrud på Horgen har sluttet, sier han.

Helt uvanlig sesong

Saxebøl forteller at årets sesong har vært uvanlig også når det gjelder værforhold.

Det startet med et blaff av sommer i mai. Siden har det ikke vært en eneste varm natt, selv om det har vært enkelte varme og tørre dager. Mot slutten av juni kom så varmen på dagtid, men ifølge Saxebøl har det ikke vært en eneste natt med noe jordbæra oppfatter som varme i juni.

– Den første varme natten for jordbæra var i natt, altså 1. juli, sier han.

Uansett er det nå klart for store mengder jordbær av ekstra god kvalitet og smak i lang tid framover.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags