Det tidlige sommerværet har gjort at hoggormen har våknet opp fra dvalen. Hunder er særlig utsatt

Hoggorm eller huggorm er en av mer enn 200 arter i hoggormfamilien, men den eneste som lever fritt i Nord-Europa. I Skandinavia er hoggormen truet og den står nå oppført på rødlisten. Det er den eneste giftige orm/slange som finnes i Norge og giften kan være dødelig.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hoggorm eller huggorm er en av mer enn 200 arter i hoggormfamilien, men den eneste som lever fritt i Nord-Europa. I Skandinavia er hoggormen truet og den står nå oppført på rødlisten. Det er den eneste giftige orm/slange som finnes i Norge og giften kan være dødelig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Tidlig sommervær gir økt hoggormfare, og hodebry for hundeeiere. Om en hund blir bitt, kan det være dødelig.

Det tidlige sommerværet har gjort at hoggormen har våknet opp fra dvalen. Hunder er særlig utsatt.

– Giften til hoggorm er svært giftig for hunden, i verste fall kan hunden dø, forteller veterinær Geir Erik Berge til NRK.

– En god tommelfingerregel er at hvis hunden din blir bitt skal den til dyrlege uansett, så raskt som mulig. Det kan ta litt tid før sjokksymptomene kommer, så selv om den virker frisk skal du til dyrlege for overvåking, sier veterinæren til NRK.

Instituttleder ved Institutt for sports- og familiedyrmedisin på Veterinærhøgskolen Sverre Seierstad, sier hoggormen er uvanlig aktiv i år

– Det har nok en sammenheng med vårværet nå i mai. Hoggormen søker seg fram, og vil gjerne ha det godt og varmt. Hundene liker seg også i varmen. Hvis de kommer i kontakt med hverandre, og ormen blir forstyrret, kan den hogge, sier Seierstad.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.