To unge musikere fra Nesodden; Axel Tinus Simensen (20) og Åsmund Moen (20), deltar i disse dager i Ungdomssymfonikerne på Elverum, som i år arrangeres for 46. gang. Dette er Norges nasjonale ungdomsorkester, som samles til noen ukers kurs hver sommer, med påfølgende turné til inn- og utland.

Korpsbakgrunn

Deltakerne er musikkstudenter i alderen 18-28 år, og rundt halvparten av Norges profesjonelle orkestermusikere har deltatt på kurset. Noen er med år etter år.

- Jeg synes det er viktig å få god erfaring med orkestermusikk, og hadde hørt at dette kurset var veldig bra, sier Simensen som spiller horn og deltar for første gang i år.

Han begynte i skolekorps på Jaer, og fortsatte på Sofiemyr.

- Jeg spilte i skolekorps ut videregående, forteller han.

Til høsten begynner han på andreåret på Norges musikkhøgskole.

- Det er kjempebra, sier Simensen som alltid har hatt lyst til å bli musiker. Håpet er å få jobb i et profesjonelt orkester.

Høyt nivå

Åsmund Moen går også på Musikkhøgskolen hvor han studerer klassisk slagverk. Han har en variert musikalsk bakgrunn.

- Jeg har spilt trommer siden jeg var liten gutt. Jeg spilte i korps på Nesodden, har spilt mye trommesett i band og gikk på musikklinja på Ski videregående. Jeg prøver å gjøre det aller meste. Disse ukene er det orkester, andre uker er det samtidsmusikk eller rock.

Han hørte om kurset da han begynte på Musikkhøgskolen.

- Man får spille i et orkester på høyt nivå, med folk på samme alder og med gode instruktører fra proffe orkestre. Det er et veldig bra kurs. Det er intensivt, men vi får litt tid til å slappe av også.

Prøvespilling

I år var det 239 søkere, og 88 av disse fikk plass. Deltakerne ble plukket ut på grunnlag av prøvespilling.

- Vi måtte forberede små utdrag fra de forskjellige stykkene og spille foran en jury. Det var bare å forberede seg så godt man kunne og håpe på det beste, sier Simensen. 

Flesteparten av musikerne kommer fra Norge, men det er også deltakere fra 12 andre nasjoner heriblant Russland, Albania og Taiwan. De spiller 6-9 timer daglig i tillegg til egenøving og kammermusikk. Både dirigenter, instruktører og solister er i verdensklasse, og de har blant annet med seg den anerkjente dirigenten Eliahu Inbal, som er en av de siste gjenlevende Brucknertolkerne.

Ungdomssymfonikerne spiller allerede på åpningskonserten for festspillene i Elverum fredag 3. august. Neste uke følger både populærkonsert og avslutningskonsert på festspillene. Deretter blir det turne til Berlin og Ålborg 13. og 16. august, før en avsluttende konsert i Oslo konserthus i regi av Oslo Kammermusikkfestival den 18. august.