Søndag 26. mars, for tredje året på rad, blir en stor gjeng strandryddere fraktet i båt fra Alvern brygge til Knerten og Storsteila. De skal fjerne plastsøppel fra strendene, for å komme fuglene i forkjøpet. 

I forkjøpet

Det var i 2015 at ornitologene og kajakkpadlerne på Nesodden, sammen med Marinreparatørene, tok initiativet til strandryddeaksjonen “Før fuglene kommer”.
De to siste årene har flere vært ute i samme ærend langs kysten.

Malin Jacob er prosjektleder i Hold Norge Rent, og er også tilstede på aksjonen kommende søndag:
- Vi ser at den store  Strandryddedagen, som er den første lørdagen i mai, kommer midt i hekketiden. Før fuglene kommer er en aksjon som renser fuglereservater og utvalgte hekkeområder for søppel, og er perfekt som et supplement til Strandryddedagen, sier Malin Jacob.

LES OGSÅ: Politikerne opprettet menneskefritt område

Nasjonal kampanje

- Prosjektet sørger for at man får ryddet i reservatene før hekketiden starter, og sørger for at strandrydderne holder seg unna disse resten av ryddesesongen. Vi har derfor plukket opp ideen og lansert den som en nasjonal kampanje.

I år blir “Før fuglene kommer” arrangert på flere steder langs kysten. Oppstart var på Runde 10. mars. 

- Det blir flere aksjoner for hvert år, men det er fortsatt langt igjen til vi dekker alle hekkeområdene langs kysten, presiserer Malin Jacob.
 

 

Sårbare fugler

- Sjøfuglene er blant de aller mest sårbare for plastforurensingen i havet. Forskerne finner plast i magen i 6 av 10 sjøfugl, noe mange fugler dør av. Hos havhestene er det enda verre, så mye som 95 prosent har plast i magen.  Under aksjonen i fjor fant vi en død havhest, med synlige plastbiter i magesekken. Da ble det ekstra klart for alle hvor viktig dette arbeidet er, sier Hans Tjernshaugen,  en av veteranene i Nesodden avdeling av Norsk Ornitologisk Forening.


Lars Dalen i Marinreparatørene er glad for at Hold Norge Rent har adoptert ideen om rydding før fuglene kommer:
- Hold Norge Rent er den nasjonale koordinatoren i arbeidet mot marin forsøpling. Det at de kan ta tak i gode lokale initiativ og konsepter som dette, og skalere de opp til nasjonale satsinger er viktig.

En av dem som bidrar til å avsløre kildene til plast i sjøen, er Judith Hazes i Nesodden Kajakklubb. Hun er ansvarlig for å registrere hva som blir plukket, slik at det registreres i Hold Norge Rents database. Dataene gir innblikk i hva som skylles i land på kysten i hele Norge og er et viktig verktøy når man skal bekjempe tilførselen av plast i havet.

Grilling

- Etter en innsats på strendene, samles vi ved grillen. I tillegg til det meningsfulle arbeidet er det en hyggelig og sosial aktivitet, og det finnes helt klart verre ting en kan bruke en tidlig vårsøndag på, sier Hans Tjernshagen, som forøvrig også stiller med vegetarmat.

LES OGSÅ: Vil verne ørnene - se video