Fikk 230.000 til skateparker på Nesodden

VIKTIG: Knud Kleppe, styreleder i Follo Brettklubb, mener det er viktig å ha ordentlige arenaer for skaterne.

VIKTIG: Knud Kleppe, styreleder i Follo Brettklubb, mener det er viktig å ha ordentlige arenaer for skaterne. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ildsjelene på Nesodden kan fortsette arbeidet med å gjøre forholdene bedre for skaterne - med solid støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

DEL

Nesodden: For et par år siden tok noen brettentusiaster tak i det gamle skateanlegget på Skoklefallsletta for å gjøre det trygt og attraktivt for unge og gamle skatere igjen.

- Det er ikke noe særlig skatetilbud på Nesodden, så en dugnadsgjeng har restaurert de gamle skaterampene på Skoklefallsletta som var oppbrukt og i ferd med å kastes, forteller Knud Kleppe, som er styreleder i Follo Brettklubb.

Solid utgangspunkt

Selve buene var imidlertid solide, slik at anlegget lot seg redde.

- Det er noen legendariske buer, som var kjent i skatemiljøet fra gamledager. Turboneger var involvert fra begynnelsen, og Thomas Seltzer har vært med og sponse restaureringsprosjektet til nå.

Rampene har fått navnet Turborampene.

- Etter hvert som vi holdt på med dette, ble vi bedt om å ta over styret til Saga skatepark. Så denne dugnadsgjengen har tatt over stafettpinnen i Follo Brettklubb, og prøver også å redde skatehallen på Fagerstrand.

Mens hallen har flere typer brukere, er Skoklefallsletta en rendyrket skatepark, og nå er planen å utvide med enda flere ramper for å rekruttere nye skatere.

DUGNAD: Arbeidene med å gjenoppbygge og oppgradere skateparken på Skoklefallsletta har vært gjort på dugnad.

DUGNAD: Arbeidene med å gjenoppbygge og oppgradere skateparken på Skoklefallsletta har vært gjort på dugnad. Foto:

Idrettsanlegg

Follo Brettklubb har søkt støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til begge disse prosjektene, og nylig kom gladmeldingen: de fikk 230.000. Så langt har alt arbeidet vært basert på dugnad.

- Men hvis vi bygger noe større, trenger vi profesjonelle som gjør ting ordentlig. Det vi bygger her er idrettsanlegg. Mange tenker at det er lekeplasser, men det er det ikke. Det må være ordentlig, sier Kleppe.

Han forteller at Sparebankstiftelsen var imponert over at de hadde bygget rampene fra skratsj, og involvert barna.

- Det er samlende som gruppe, og familier som ikke kjente hverandre fra før har blitt linket sammen. Ungene har fått veldig følelsen av at dette ikke bare er noe som noen har smelt opp.

Kleppe påpeker at skate generelt sett har fått lite oppmerksomhet i forhold til andre idretter.

- Det har alltid vært litt på utsiden av idrett, og man har ikke helt klart å bestemme seg for om det er lek, idrett eller kunst. Da jeg begynte å skate i 1987 var det ulovlig i Norge. Det er det eneste landet i tillegg til Saudi Arabia som har hatt forbud, så det sier litt om hvor rart dette landet er, sier han.

INNSATS: Også brukerne har vært aktive i prosessen med å gjenoppbygge skateparken.

INNSATS: Også brukerne har vært aktive i prosessen med å gjenoppbygge skateparken. Foto:

Hele livet

Mens det brukes millioner på idrettsanlegg, har skateparkene stort sett blitt bygget på dugnad. De siste årene har det imidlertid endret seg, og nå bygges det stadig nye skateanlegg rundt i landet. 

- Vi har nettopp hatt X-games i Oslo, og skate har blitt OL-gren for første gang. Så det er gode tider, sier Kleppe, som mener noe av styrken til skating er at det er en fri sport.

FOR ALLE: Skating er på ingen måte forbeholdt unge gutter.

FOR ALLE: Skating er på ingen måte forbeholdt unge gutter. Foto:

- Du kan drive med det hele livet, uten å være på et landslag. I vanlige idretter blir det på et tidspunkt ofte et valg mellom å satse eller slutte. Jeg er 40 år og skater litt hver dag, selv om jeg ikke har vært på konkurransenivå. Det er en gratis idrett som gir ungene noe å stå opp for om morgenen selv om fotballen er slutt. Men det er en høy terskel å lære seg å skate, så det er viktig å ha et sted hvor det kan gro, sier han og fortsetter:

- Jeg traff en mann i 60-årene som begynte å skate i fjor. Hele poenget med arbeidet mitt her er at både unge og voksne kan ha et sted hvor det kan lære seg å mestre skateboard. Så har du kanskje en interesse du kan dyrke hele livet. Skating må tas på alvor. Og man må bygge ordentlige anlegg, avslutter Kleppe, som ønsker å få på plass en ordentlig avtale med kommunen og lage en langsiktig plan for skateanleggene på Nesodden.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags