Etter 70 år fikk Arne Sagmoen sin velfortjente medalje

FIKK HEDER OG MEDALJE: Etter 70 år fikk Arne Sagmoen (i midten) diplom og medlaje for sin innsats i Tysklandsbrigaden etter 2. verdenskrig. Her sammen med områdesjef Per Gunnar Hagelien og venn Einar Slinde fra Nesodden.

FIKK HEDER OG MEDALJE: Etter 70 år fikk Arne Sagmoen (i midten) diplom og medlaje for sin innsats i Tysklandsbrigaden etter 2. verdenskrig. Her sammen med områdesjef Per Gunnar Hagelien og venn Einar Slinde fra Nesodden. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Arne Sagmoen var sjåfør i Tysklandsbrigaden etter andre verdenskrig. 70 år skulle gå før den tidligere sportsbutikkmannen på Tangen ble tildelt sin fortjente medalje.

DEL

Husker du mannen bak den første sportsbutikken på Tangen? Det var i 1963 mannen som snart fyller 90 år åpnet Sagmoen Sport og Stentøy. Før den tid var han ansatt hos Arnt Løes i ti år, de siste årene som butikksjef for Tangen Kolonial og Tangen Kolonial Supermarked.

Fikk en påminnelse

Etter hvert overtok sønnen Arild sportsbutikken. Da Arne Sagmoen selv ble pensjonist, flyttet han tilbake til Tretten, der han hadde vokst opp. Fortiden i Tysklandsbrigaden har han aldri fremhevet. Forleden ble han hedret med medalje, utdelt av av områdesjef i Oppland utrykningsområde og Oppland Heimevernsdistrikt, Per Gunnar Hagelien. Det skjedde etter at forsvarsmann og nesodding Einar Slinde, nå bosatt i Drøbak, ble klar over Sagmoens innsats og gav Forsvaret en "påminnelse".

Beklaget "forsinkelsen"

– Medaljene som utdeles i dag for tjeneste i Tysklandsbrigaden burde vært delt ut for lenge siden. Den anerkjennelsen som omfattes av medaljene er viktig og riktig å få så tidlig som mulig. Jeg må bare beklage at det ikke har skjedd tidligere. Men at Forsvaret, myndighetene og at Norge nå viser at de setter pris på innsatsen, og at de hedrer sine veteraner fra forskjellige internasjonale operasjoner og engasjementer er uansett viktig og riktig, sier Hagelien i en pressemelding til avisen Gudbrandsdølen Dagningen.

En stor dag

Det ble en stor dag for Arne Sagmoen lørdag 23. februar. Da fikk han heder og medalje for sin innsats etter andre verdenskrig i Tysklandsbrigaden -  den norske militære styrken som deltok i den allierte okkupasjonen av Tyskland etter landets nederlag i 2.verdenskrig. Norge deltok med rundt 57.000 soldater.

– Takk for innsatsen, vi hedrer alle veteraner, og den innsatsen som er blitt gjort av tusenvis av norske menn og kvinner vil aldri bli glemt, understreket Hagelien.

Foto:

Arne Sagmoen møtte på rekruttskolen og fikk militær opplæring i knappe 4 måneder før han i august 1949 sammen med resten av kontingenten på vel 4200 mann ble sendt til Schleswig Holstein, nord i Tyskland. Sjøtransporten gikk med KNM Svalbard til Cuxhaven og derfra videre til tjenestestedet med tog og bil. Sagmoen tjenestegjorde som sjåfør under hele tjenesteperioden. I februar 1950 avsluttet BRIG 492 sitt oppdrag og ble avløst av en ny kontingent, BRIG 501.

– Jeg følte meg aldri truet og oppdraget var stort sett fredelig, uttaler Arne Sagmoen.

Arne Sagmoen tildeles Tysklandsbrigadens veteranmedalje for sin innsats og tjeneste i Tysklandsbrigaden, BRIG 492 august 1949 til februar 1950. Likeledes tildeles Arne Sagmoen Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner for sin tjeneste i Tysklandsbrigaden BRIG 492, august 1949 til februar 1950.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags