Kronesmell gir dyrere svenskehandel

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Adventstiden har vært elendig for den norske valutaen.

DEL

(Nettavisen): Førjulsturen til våre naboland i Europa har blitt stadig dyrere i løpet av desember og kronen er nå på sitt svakeste på land tid. 

En handletur til Sverige er nå blant annet på sitt dyreste på ti måneder, og den norske kronen har svekket seg seks prosent mot den svenske på to måneder.

Du må nå betale 95,2 norske kroner for 100 svenske, mot under 90 kroner i oktober.

Spår snuoperasjon

Oljeprisfallet og børsuroen i høst er mye av grunnen til nedgangen de siste månedene, kombinert med at kronen sesongmessig ofte svekker seg i tiden før jul. Kronen har hatt en slik nedtur de siste to årene.

- Mye av nedgangen handler om at oljeprisen har falt, spesielt mot kronen. Ved siden av det ser vi blant annet at euroen har styrket seg, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til Nettavisen.

Ved siden av nedturen mot svenskekronen, er også euroen markant ned. Etter et nytt fall mandag er den norske valutaen nå på sitt svakeste siden sensommeren mot euro.

Spår snuoperasjon

En euro koster nå 9,77 kroner, mot rundt 9,63 på starten av måneden og 9,42 kroner i oktober. 100 svenske kroner koster altså 95,2 norske mot under 90 norske kroner i oktober.

- Kronen er svak, men denne tiden på året er ofte vanskelig å forstå seg på. Vi ser veldig ofte at kronen svekker seg før jul. Samtidig er oljeprisen og børsuroen negativ for kronen, som er en risikabel investering, sier Østnor.

Han tror den norske kronen vil styrke seg på nyåret igjen.

- Jeg tror noe av dette er overdrevet, uten at jeg tror vi får se en kraftig styrking. Men jeg tror kronen vil løfte seg på nyåret. Samtidig er det mye som er uklart, som utsiktene for den globale økonomien, sier Østnor.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken