Tilbudet nær deg blir bedre

Jolanda Tervoort, som driver Batalden Landhandel på Fanøy i Flora kommune, i samtale med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Jolanda Tervoort, som driver Batalden Landhandel på Fanøy i Flora kommune, i samtale med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

De aller minste butikkene i Norge får i år en helt ny støtteordning.

DEL

– Nærbutikken er en viktig samlingsplass i distriktene og avgjørende for levende lokalsamfunn flere steder, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

100.000 hvert år

40 nærbutikker med viktige servicefunksjoner for lokalsamfunn og næringsliv får fra 2017 et ekstra årlig tilskudd på 100.000 kroner.

Bokhandlere i distriktene vil også kunne få støtte til utvikling av sine butikker som en sosial og kulturell møteplass. De fire siste årene har distriktsbutikkene fått til sammen 177 millioner kroner i statlige midler. Investeringene skal gi innbyggerne et bedre servicetilbud.

– Dagligvarebutikker er en viktig del av hverdagen i Distrikts-Norge, mener Sanner.

Lokalt engasjement

Regjeringen er opptatt av at små butikker rustes opp for å kunne gi et enda bedre tjenestetilbud i lokalsamfunnet.

– Det er et mål for oss å bygge opp under det sterke lokale engasjementet som butikkeierne viser, sier Høyre-statsråden.

Han er opptatt av at dagligvarebutikker kjemper for å overleve i et stadig mer konkurranseutsatt forbrukermarked mellom kjøpesentrene utenfor og i byer og tettsteder i Norge.

– Målet i distriktspolitikken er å styrke tilgangen på grunnleggende tjenester for folk. Hverdagen blir enklere hvis butikkene har mange tjenester og et godt dagligvaretilbud, understreker Sanner.

Nærbutikken er en viktig samlingsplass i distriktene.

Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsminister (H)

Søknadsstopp

181 nærbutikker fikk 34 millioner i statlig støtte til investeringer i butikk eller drivstoffanlegg i fjor. Interessen for modernisering var så stor at Merkur-programmet, som fordeler midlene på oppdrag fra Kommunalepartementet, måtte ty til søknadsstopp i november.

– Butikkeiere er viktige samfunnsentreprenører i sine lokalsamfunn. De er med på å skape vekst, sier Sanner. (ANB)

Fakta om Merkur-programmet

  • Merkur-programmet er Kommunal- og moderniseringsdepartementets program for å utvikle og styrke butikker i Distrikts-Norge.
  • Målet er å sikre folk i distriktet tilgang til en nærliggende dagligvarebutikk og bokhandel med god kvalitet.
  • Merkur arbeider for at butikkene skal få tilleggstjenester som øker lønnsomheten og gir innbyggerene i lokalsamfunnet bedre tjenester.
  • Merkur gir økonomisk støtte til viktige investeringer knyttet til dagligvarebutikker og drivstoffanlegg.
Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags