HVASSER: Det bekrefter Simen Johannesen, som driver Hvasser Reke og Fisk, overfor Tønsbergs Blad.

– Etter at kvotene ble innført tidligere i sommer, økte Skagerrakfisk prisen for reker kraftig til fiskerne. Det har ført til at prisene i butikken også har gått kraftig opp, sier Johannesen.

Selv tok han fredag 269 kroner for et kilo med ferske reker, som er levert på Hvasser. Brødrene Berggren i Sandefjord tok 279 kroner, mens Fiskebutikken i Tønsberg tok 239 kroner. I sistnevnte butikk har man også dagsferske reker nordfra i landet. Disse er litt større enn reker fra Oslofjorden og kostet fredag 269 kroner per kilo.

LES OGSÅ: Her kan du spise vietnamesisk i Drammen

– Vi skulle gjerne hatt mer reker. Det er stor etterspørsel nå om sommeren, men vi må forholde oss til det vi får som følge av at det er innført kvoter. Vi klarer oss greit med det, sier Johannesen.

Landligge

Vi møter fisker Geir Dokken på brygga i Sandøsund. Han befinner seg om bord i fiskebåten «Vesla» og driver med vedlikehold og reparasjon av trålen om bord.

– Vi får bruke ledige stunder når vi har landligge til litt forefallende arbeid, sier Dokken.

Han og Ronny Nordskog, som eier båten, fisker for tiden sammen.

LES OGSÅ: – Naturlig at vi ikke får nyte medbrakt

– Kvotene er 1.200 kilo i uka per båt med to mann, mens enmanns båter kun får lov til å levere 600 kilo, sier Dokken, som til daglig fisker kreps med fiskebåten «Oskjær».

Dokken forteller at det er mer enn nok reker på feltene i Ytre Oslofjord.

– Vi kunne fisket mye mer enn 1.200 kilo, men vi må holdes oss innenfor kvoten, slår den erfarne Hvasser-fiskeren fast.

LES OGSÅ: Usikker på hvor du vil spise i kveld? Sjekk her

Full stopp

Flere steder langs norskekysten har det vært full stopp i rekefisket i sommer. Det skyldes rett og slett at det ikke har vært reker å få. Spesielt utenfor Rogaland og Hordaland er det lite småreker. Det har det vært en stund.

– Siden 2008 har det vært lite småreker, såkalte ettåringer. Når rekene maksimalt lever i tre-fire år, sier det seg selv at det da også blir få store reker, forklarer havforsker Guldborg Søvik ved Havforskningsinstituttet til NRK.

Forskerne har ikke undersøkt hvorfor det er slikt, men Søvik antar at det kan ha med dårlig næringstilgang å gjøre.