SISTE: Ved 17.30-tiden begynte det hele å løse seg opp, tre timer etter at trøbbelet begynte.

Den lovlydige bilisten havnet likevel i kø. Åsveien fra E6 til Dyrløkke var i en lengre periode mandag ettermiddag eneste vei Drøbakfolk kunne bruke uten å stange i kø.

Den enkeltstående og utløsende årsaken til kaoset var ett eneste kjøretøy som stoppet i Oslofjordtunnelen.

LES OGSÅ: Vogntogtrøbbel i Oslofjordtunnelen førte til køkaos

Gikk av bussen

Omkjøringen via Horgen endte i solid kø på Finnsrudsletta og Tomtersletta, og årsaken var at Ottarsrudbakken var full av biler som ikke kom opp mot Heer. For å skape kaos trengs bare et eneste vogntog eller to-tre personbiler som stopper opp foran Måna-rundkjøringen og venter på at Oslofjordtunnelen skal åpne.

På Tomtersletta gikk en del busspassasjerer av bussene for å spasere retning Ottarsrud.

Fraværende politi

Amtas kilde forteller at han har sett mange ulovligheter, og har fotografert flere av dem. Men politi har han ikke sett.

– Det fører jo til ekstra kø at folk bryter reglene, og noen ganger kan det være farlig, sier han.

Operasjonsleder Arne Haraldstad i Øst politidistrikt sier at politiet fikk veldig få meldinger fra folk som har sittet i kø, og ingen meldinger om uvettig kjøring i forbindelse med køen.

– Vi har fått et par meldinger fra folk som lurer på hva som skjer, siden det har blitt så mye køer, sier han til Amta.

Her startet elendigheten

Køen sto på det verste fra Tusenfryd, gjennom Nordbytunnelen og så var den stengte Vassumtunnelen nærmest tom for biler som sto pakket tettere sammen videre helt fram til Måna. Køen sto også kilometervis på omkjøringsveien fra Finnsrudsletta, over Tomtersletta, opp Ottarsrudbakken og videre til Måna. Fra Dyrløkke sto det også tett av biler fra Kykkelsrud mot Ottarsrud.

Det enste lyspunktet var at veien fra Korsegården til Dyrløkke var åpen, men det er ikke lov til å kjøre videre derfra til for eksempel Heer. Der er det gjennomkjøring forbudt så lenge politiet ikke dirigerer manuelt.

Elendigheten startet da et vogntog fikk stans i Oslofjordtunnelen i retning Drammen. Da stenges bommen ved rundkjøringa på Måna, og da går det bare noen få minutter før køene står både mot Oslo og mot Drøbak. Området blokkeres av bilister som vil stå stille og vente på at bommen skal åpne.

Deretter ble både Frogn- og Vassumtunnelen stengt i retning Oslofjordtunnelen fordi køene ble for omfattende.

Folk som ønsket å stå i kø for å kjøre av mot Drøbak like etter Nordbytunnelen laget etter hvert så kraftig kø at også Nordbytunnelen måtte stenges.