Kallmyr arresterte Vedum om politikutt

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) i Stortingets spørretime.

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) i Stortingets spørretime. Foto:

Av
DEL

Statsbudsjettet vil innebære kutt til politiet, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Nei, det blir en reell økning på 350 millioner, ifølge justisministeren.

Den omstridte politireformen og bevilgningene til politiet i det ferske statsbudsjettet for 2020 ble tema i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

– Med dette budsjettet kommer det til å bli kutt rundt om i politidistriktene i Norge, sa Vedum.

Det ville ikke justisminister Jøran Kallmyr (Frp) være med på. Selv om 500 av de 600 ekstra millionene til politiet på 2020-budsjettet går til pris- og lønnsvekst, er det likevel rom for økningen på 350 millioner, fremholdt han.

– Det beror på en regnefeil, sa Kallmyr, som viste til at det lå en rekke engangsinvesteringer inne i 2019-budsjettet som gjør at årets budsjett ikke kan sammenlignes direkte med 2020-budsjettet.

– De helikoptrene vi kjøpte for 300 millioner kroner i fjor, har vi ikke lyst til å betale en gang til, sa han.

Skal redegjøre

Forliket om politireformen ble inngått i 2015 mellom Ap, KrF, Venstre og regjeringen, men i høst varslet Ap at partiet ikke lenger stiller seg bak reformen.

Krav til responstid, færre politidistrikter og tjenestesteder, nytt IKT-system og nytt beredskapssenter er sentrale elementer i politireformen. Målet er et styrket og mer nærværende politi og bedre beredskap.

Etter negative oppslag, intern uro og påstander om krise i politiet krever Ap, Sp og SV at justisministeren kommer til Stortinget og redegjør om politireformen. Redegjørelsen kommer 24. oktober.

– At det ville bli kritikk i gjennomføringen, er ikke overraskende. Det må vi ta på alvor, sa Kallmyr, som også viste til en stortingsmelding om gjennomføringen av politireformen i midten av november.

– Vi skal gjøre de nødvendige justeringene, sa han onsdag.

Tillitsvalgte

Vedum presset Kallmyr på om han deler beskrivelsen av at kritikken av reformen har stilnet. Sp-lederen ville vite om justisministeren ikke tror på politiansatte som slår alarm om anrop som ikke blir besvart, mannskapsmangel og varsler om kutt i politidistriktene.

– Er det slik at tillitsvalgte i politiet gang på gang tar feil? spurte Vedum.

– Regjeringen har lagt fram et budsjett som reelt sett styrker politiet med 350 millioner, sier Kallmyr, som viste til at det aller meste går til politidistriktene og ansettelser av nyutdannede.

– Hvordan man da kan fastslå at dette kan føre til oppsigelser i Politi-Norge, har jeg vanskelig for å forstå. Det hjelper ikke med bortforklaringer om tall, sa Kallmyr.

(©NTB)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags