Pus trives best inne

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Professor i dyrenes adferd, Bjarne Braastad ved UMB i Ås forteller at det er stor forskjell på kattens væremåte sommer og vinter.

DEL

– Katten er betraktelig mindre aktiv om vinteren enn om sommeren, bekrefter professor Braastad.

– Ikke bare vil den være mye mer inne, men den foretrekker også ofte å ligge på det varmeste gulvet i huset. Oppvarmet baderomsgulv er favorittstedet for mange katter vinterstid.

Mindre mat

Katten trenger også mindre mat om vinteren enn om sommeren, men det er litt forskjell mellom rasekattene og de langhårete skogskattene.

– Katter som til vanlig er mye ute får en tjukkere pels i løpet av høsten, og kan klare seg fint utendørs. Men siden mus og andre byttedyr kattene jakter og spiser stort sett er fraværende om vinteren, er den ikke i så stor aktivitet. Derfor kan den også klare seg med noe mindre mat. Om katta ikke får mat i løpet av et døgn er det ingen krise.

– Å tro at katten alltid skal ha mat på skålen er bare tull.

Bestemme selv

Braastad mener katta selv bør få bestemme om den skal være ute eller inne om vinteren.

– Den liker å ta seg en liten tur ut, og det er forskjell fra katt til katt hvor lenge denne turen varer. For noen katter er det nok med en runde rundt huset, mens andre gjerne kan være ute flere timer.

– Katter er bedagelige dyr. Den trives godt med å ta det med ro. Men det er likevel sunt å aktivisere den litt om vinteren.

Gidder ikke

Katter er svært lekne når de er små, men dette avtar når de vokser til.

– Enkelte katter er likevel lekne når de er voksne og om vinteren kan et være lurt å leke litt ekstra med de voksne kattene slik at de får litt aktivitet.

– Hva med småfuglbestanden? Sitter katta på jakt under juleneket og utrydder hele pilfinkfamilien? ---- – Jeg tror det er en sterk overdrivelse i enkelte ornitologkretser at katten utrydder småfuglbestander.

– Men jeg vil oppfordre alle til å henge julenek og fuglematanordninger så høyt at katten ikke kommer opp. For selv om den er litt lat av seg i vinterhalvåret, sier den ikke nei takk til en dompap eller to, sier Braastad.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags