Veggedyra er på fremmarsj i hele verden, også i Norge. I perioden fra 2007 til 2015 har antallet registrerte bekjempelser økt med over 400 prosent her i landet, ifølge Folkehelseinstituttet. Økende reisevirksomhet er en viktig grunn til at veggedyra sprer seg, opplyser biolog Jens Galby til Newswire.

– Du får dem med hjem i bagasjen etter å ha bodd på hotell, motell eller campinghytter. Derfor bør du gjøre en innsats for at de ikke blir med på lasset. Det dummeste du gjør, er å ha kofferten liggende åpen på senga på hotellet, sier Galby.

LES OGSÅ: Rottemysteriet i Frogn er løst

Sjelden

Han anbefaler at du plasserer kofferten på badet, aller helst i badekaret eller dusjkabinettet.

- Veggedyr er veldig sjelden å finne på et bad. De holder seg nesten alltid ved senga fordi de vil ha kortest mulig vei til den de kan suge blod av deg.

Veggedyr lever av blod fra mennesker og varmblodige dyr. Et voksent veggedyr suger blod i fem til ti minutter. Resultatet er plagsomme, røde bitt i huden.

- Kofferter av metall eller plast er å anbefale. De har glattere overflate og færre sømmer enn tøykofferter. Hvis du ikke vil ha kofferten på badet, bør den stå på koffertstativet eller en stol, anbefaler Galby.