Gå til sidens hovedinnhold

Riksantikvaren freder Blücher

Artikkelen er over 6 år gammel

Både vraket etter krysseren Blücher i Drøbaksundet og vrakrestene etter slagskipet Tirpitz ved Håkøya i Tromsø er vedtatt midlertidig fredet.

Samtidig varsler Riksantikvaren oppstart av ordinær fredningssak for begge skipsvrakene. Midlertidig fredning er besluttet fordi vrakene er utsatt for plyndring. Vedtaket innebærer at det må søkes om tillatelse til å dykke innenfor fredningssonen.

Kulturminner fra andre verdenskrig

Formålet med fredningen er å sikre skipsvrakene som historisk viktige steder og kulturminner fra andre verdenskrig. Fredningen vil også sikre vrakene som gravminner, og gi ytterligere beskyttelse utover det gravferdsloven gjør.

- Tirpitz og Blücher har stor historisk og symbolsk verdi. Med fredningen ønsker vi å beskytte skipsvrakene mot plyndring, og få dykking ved vrakene inn i ordnede former. Vrakrestene etter Tirpitz og Blücher bør forstås og respekteres som hvilested for de mange som omkom om bord, sier avdelingsdirektør Hanna Geiran hos Riksantikvaren.

Krysseren Blücher sank 9. april 1940 ved Askholmene i Drøbaksundet. Omkring 800 mennesker kan ha omkommet. Senkningen av krysseren tvang styrken som hadde som oppgave å arrestere konge, regjering og Storting til å snu, og landets ledelse unnslapp til England.

Slagskipet Tirpitz var, sammen med sitt søsterskip Bismarck, det største skipet i den tyske marinen ved utbruddet av andre verdenskrig. Tirpitz ble sendt til Nord-Norge i 1942. Skipet ble utsatt for bombeangrep fra britiske kampfly og kantret 12. november 1944 ved Håkøya utenfor Tromsø. Rundt 900 mennesker kan ha omkommet. Vraket av Tirpitz ble hogget opp etter krigen, og vrakrestene ligger utover et stort område.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.