Da tollerne på Svinesund oppdaget dette, kontaktet de UDI

Smuglerne fyller bilene med øl og sprit slik at de akkurat holder seg innenfor grensen til å få forenklet forelegg.

Smuglerne fyller bilene med øl og sprit slik at de akkurat holder seg innenfor grensen til å få forenklet forelegg. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Polske smuglere har systematisert innførselen av sprit og øl til Norge.

DEL

(Nettavisen) Det er Tollvesenet som forteller at en del polske statsborgere har systematisert innførselen av sprit og øl til Norge.

Tidligere ble øl og sprit kjørt over grensen i store kvanta. Ble de tatt, risikerte de lange fengselstraffer.

Nå tar ikke smuglerne med seg mer enn 100 liter øl hver. Er de fem i bilen, kan de ta med 500 liter. Dermed slipper de unna med 9.500 kroner i forenklet forelegg hvis de blir tatt.
 

22. april ble 18 polakker tatt på Svinesund med mye, men ikke altfor mye, alkohol. Denne helgen ble ytterligere 14 pågrepet for lignende forhold.

– De vet akkurat hvor grensen for forenklet forelegg går, og kjører fram og tilbake. Dette er et fenomen vi kaller kvotesmugling, forteller politiinspektør Eli Fryjordet, leder av Felles enhet for utlending og forvaltning i Øst politidistrikt til Aftenposten.

Fordi smuglingen er organisert, ble Utlendingsdirektoratet (UDI) kontaktet. To dager senere ble det fattet utvisningsvedtak for 17 av 18 smuglere.

UDI brukte en hjemmel i utlendingsloven som gir grunnlag for å utvise EØS-borgere av hensyn til offentlige orden, og argumenterte med at smuglerne i stor grad truer samfunnsordenen, skriver Aftenposten.

– Utvisning er veldig kriminalitetsforebyggende. Brudd på innreiseforbud kan føre til ett års fengsel første gang et og et halvt år andre gang. Det er nettopp det som er viktig med fokus på disse sakene, at det forebygger ytterligere kriminalitet, sier Fryjordet. (ANB)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken