[Drammens Tidende]: Den siste tiden har det vært skrevet mye om trashing. Det handler om å ta seg inn i hus eller på fester der man ikke er invitert, og ødelegge mest mulig på kortest mulig tid.

Et ektepar opplevde marerittet da rundt 100 ungdommer brøt seg inn i huset deres på Nes mens de selv var på ferie i Spania. Hele huset ble rasert, og store deler av inventaret hadde blitt kastet ut i hagen. Samtlige rom var tildekket av proteinpudding som ungdommene hadde kastet rundt, hvitt pulver fra et brannslukningsapparat og ellers både matgris og kroppsvæsker.

Saken fortsetter under bildeserien

Bildeserie

Slik så det ut etter ungdomsfesten

 

For få dager siden gikk også politiet i Tønsberg ut og advarte mot trashingfenomenet.

– Folk hadde tisset på gulvene og sprutet alkohol i tak og vegger. Flere soverom var rasert og speil, glassbord og krystallglass ble knust, kunne en huseier i Tønsberg-distriktet fortelle.

 

Ser hvor ungdomsgjenger er samlet

Hvordan vet man hvor det er fest når man ikke er invitert?

En kartfunksjon på Snapchat gjør det mulig å se om det er flere ungdommer samlet på et sted. Det er en funksjon der man kan velge om man vil at andre skal se hvor man er eller ikke. Man kan også se hvor andre er, uten å måtte vise hvor man selv er.

På denne måten kan man se hvor en gjeng er samlet, og ofte er det der festen er.

Det kan også politiet bekrefte.

– Vi kjenner til funksjonen, og her setter bare fantasien grensene. Det kan være hyggelig, men det kan også bli brukt imot deg. Det kan komme folk som ikke er invitert i det hele tatt, fordi noe legges ut på Snapchat om hvor det er fest, og så kommer hele byen dit, forteller Geir Oustorp ved forebyggende avdeling i politiet i Drammen.

Ingen store tilfeller i Drammen

Så langt har ikke politiet fått meldinger om tilfeller av trashing i drammensdistriktet.

– Det har sikkert skjedd hos oss, men vi har ikke fått sånne type meldinger. Vi har derimot saker der det har blitt stjålet en del fra ungdomsfester, sier Oustorp.

De ser at en del fester går over styr fordi det kommer mennesker som ikke er invitert.

– Da kan det gå litt over stokk og stein. Da hjelper det ikke om foreldrene er i nabogata, for det går så fort. Det er vanskelig for en ungdom å være dørvakt når det kommer horder med mennesker.

Politiet ber derfor nok en gang foreldrene om å holde seg hjemme når ungdommen i huset skal be inn til fest. Ikke for å delta på festen, men for å være rett i nærheten dersom noe skulle skje.

Saken fortsetter under bildet

 

Vil ikke fraråde å bruke kartfunksjonen

Selv om kartfunksjonen på Snapchat kan by på utfordringer, ønsker ikke Oustorp å komme med råd om hva ungdommene bør gjøre og ikke på mobiltelefonen.

– Men du må være bevisst. Det du legger ut kan folk bruke imot deg. Det blir en større og større utfordring med sosiale medier, og det slår ofte tilbake på en selv.

– Er foreldre klar over denne kartfunksjonen?

– Noen foreldre bruker Snapchat like mye som barna sine, men de bør nok spørre om et opplæringskurs fra barna. Det er de som er superbrukerne her. Så kan man kanskje få de unge til å reflektere litt rundt om det er lurt at alle vet hvor du er til enhver tid.